Vinska biciklijada “Virovitičkim vidicima” oduševila goste iz cijele Hrvatske: “Obećajem da ćemo ponovno doći”

Nakon “Wine & Cake ladanjske večeri”, koja je održana u dvorištu suhopoljskog dvorca Janković, u sklopu vinske manifestacije pod nazivom “Slavonija & Podravina wine not!?”, koju organizira Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije u nedjelju je održana vinska biciklijada “Virovitičkim vidicima”. Biciklijadu je, uz županijsku Turističku zajednicu, organizirala i Turistička zajednica grada Virovitice. Tijekom cijelog puta biciklijadu je pratila i brinula se o svim detaljima direktorica gradske Turističke zajednice Katarina Đurđević.

Okupljanje biciklista i zaljubljenika u vino bilo je ispred mjesnog doma u virovitičkom prigradskom naselju Golo Brdo. Okupilo se veselo društvo od pedesetak sudionika iz Rijeke, Belišća, Našica, Zagreba, Virovitice, koje je krenulo put vinograda i podruma OPG Dvojak u Podgorju.

IMG_4805

Svoje imanje predstavio je Franjo Dvojak uz stručnu asistenciju ravnateljice virovitičkog Tehnološko-inovacijskog centra, enologije Ivane Nemet. Za početak su gostima ponuđeni Orahovac i liker od kupine Cassis. Nakon doručka slijedili su obilazak podruma i degustacije graševine i sauvignon berbe 2020., uz nezaobilaznu svirku tamburaša.

Put je dalje slijedio do mjesnog doma u Svetom Đurađu, gdje su se predstavili članovi virovitičke Udruge vinograda i voćara „Sveti Vinko“ sa svojim vinima te Kulturno umjetničko društvo „Virovitica“ s kraćim nastupom, prikazujući glazbom, pjesmom i plesom baštinu virovitičkog kraja. Goste je pozdravio tajnik Udruge vinograda i voćara „Sveti Vinko“ Zlatko Barčan.

IMG_4885

U najdužoj etapi vinske biciklijade biciklisti su vozili do Rezovca, gdje im je u Tomo Boutique Winery domaćin bio vlasnik Tomislav Tolušić, koji je obiteljsku tradiciju  proizvodnje vina podigao na višu razinu izgradnjom suvremene vinarije.

Pri obilasku podruma posjetitelji su kušali graševinu Apolitico te dva nova vina, koja će tek izaći na tržište; graševina proizvedena u amfori i njegovana u bačvama te crnu kupažu cabernet sauvignona i merlota. Obilazak je zaključen ručkom, nakon kojega je bila degustacija još dva vina bijelog sauvignona Apolitico i polusuhog rosea cabernet sauvignona. Enološki dio ponovno je predstavila Ivan Nemet. Atmosferu su svojoj svirkom podigli Suhopoljski tamburaši.

IMG_4938

– U cijelom ovom projektu sudjelujem kao ambasadorica vina. Virovitica je druga stanica ovog projekta. Cilj na nam je podizanje vina ovog kraja na rang koji zaslužuju. Ovdje imamo odlična vina i vinare, ali smo malo marketinški zapostavljeni. Sada su se ujedinili svi vinari i prihvatili su ovaj projekt. Svaki podrum ima svoj stil, svoj sortiment, svako vuče  raznolikost i neko obiteljsko nasljeđe. U toj raznolikosti Slavonije i Podravine spojili smo sličnosti i različitosti – objasnila nam je Ivana Nemet.

Gosti su bili oduševljeni viđenim i kušanim.

– Roditelji su mi porijeklom Slavonci, a ja sam rođena u Rijeci. S društvom sam odlučila posjetiti Slavoniju. Bili smo u Baranji i u Kutjevu, jučer smo sudjelovali na trailu na Papuku i na kraju sve smo zaključili ovim posjetom, za nas potpuno nepoznatom kraju Virovitice. Oduševili smo se organizacijom, stavom i pristupom. Pohvalila bih najam bicikla i srdačnost vaše turističke zajednice – oduševljena je bila Riječanka Ivana Kundakčić.

IMG_4852

Nekima je to bio poklon iznenađenja.

– Ovo je bilo iznenađenje moje supruge, za koje sam doznao tek sinoć. Po prvi puta sam u ovom kraju. Ugodno sam iznenađen. Čuo sam da je ova biciklijada organizirana prvi put, a izgleda kao da ju već organizirate po deseti puta. Svaka čast na organizaciji, čestitke svima koji su pridonijeli tome. Obećajem da ćemo ponovno doći – pun hvale bio je Robert Zagorac iz Zagreba.

Nastavak manifestacije “Slavonija & Podravina wine not!?” održat će se 17. rujna u kući Petra Preradovića, u Interpretacijskom centru u Grabrovnici gdje će posjetitelji moći kušati vina uz glazbu i poeziju. Idućeg dana održat će se i piknik na otvorenom na Jankovcu. 

“Slavonija & Podravina wine not!?” završava 25. rujna u Orahovici maratonom po podrumima.

(www.icv.hr, mš)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content