VIROVITICA Gradski vijećnici raspravljali o gospodarstvu, zaposlenosti i komunalnoj problematici

Danas (četvrtak) je održana sjednica Gradskog vijeća Grada Virovitice na kojoj su vijećnici, između ostalog, usvojili izvješće o radu gradonačelnika za prvih šest mjeseci ove godine, polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna i dali podršku izgradnji kuća u okviru poticane stanogradnje (POS-a)…

Sjednici je prethodio aktualni sat (koji su slušatelji mogli pratiti i putem izravnog radijskog prijenosa), a na kojem su vijećnici gradonačelniku i suradnicima postavljali pitanja. Između ostalih tema, raspravljalo se o poljoprivrednom zemljištu, ulaganjima u komunalnu infrastrukturu, nenaplaćenim potraživanjima u vrijeme pandemije, zaposlenosti…

MG 2204

Miljenka Sabu (klub vijećnika HDZ-HSLS) zanimala je tema poticane stanogradnje, broj zainteresiranih i cijena “kvadrata”, s obzirom na stalno povećanje cijena u svim, pa i građevinskom sektoru. Ujedno, postavio je pitanje kada građani mogu očekivati spremnike za posebno razdvajanje otpada, što je također bila jedna od tema na dnevnom redu. 

Đurđica Aragović, pročelnica Ureda gradonačelnika odgovorila je kako se dosad javilo više od 30 zainteresiranih obitelji koje bi kupile nekretninu iz programa POS-a, no da će se konkretna cijena tako izgrađene kuće tek definirati, u suradnji s bankama. Grad Virovitica spreman se odreći svih potraživanja i troškova, kako bi obiteljima osigurali povoljnu cijenu i uvjete koji bi im bili prihvatljivi, rekla je. 

MG 2228

Odgovor na pitanje vezano uz spremnike dao je pročelnik Upravnog odjela za financije i gospodarstvo Antonio Dražić.

– Fond je proveo odvojene postupke nabave za svaku vrstu spremnika te ih sukladno terminskom planu isporučuje jedinicama lokalne samouprave. Po sklapanju ugovora o prijenosu prava vlasništva za spremnike za odvojeno prikupljanje papira te nakon što Grad Virovitica evidentira spremnike, isti će biti podijeljeni građanima bez naknade u suradnji s tvrtkom FLORA VTC d.o.o. Ukupno je zaprimljeno 6.583 plavih spremnika, od čega 6.500 spremnika zapremnine 120 l i 83 spremnika od 240 l. Očekivano vrijeme isporuke prema građanima je unutar dva mjeseca – rekao je pročelnik.

Dodao je da se očekuje Ugovor o prijenosu prava vlasništva za 6.583 spremnika za odvojeno prikupljanje plastike, koji će se također podijeliti svakom kućanstvu na području Grada bez naknade.

Vladimir Besek (klub zastupnika DP-HSU-MOST) pitao je gradonačelnika može li reći na koji način odluke koje se na vijeću danas donose “zapravo podižu standard, potiču zapošljavanje i pomažu gospodarstvu, odnosno građanima”. 

Gradonačelnik Kirin odgovorio je nabrajajući socijalna i druga davanja iz domene društvenih djelatnosti te nizom projekata koji se provode po školama, putem Gradskog društva Crvenog križa i drugo. 

MG 2222

Nadovezujući se na gospodarstvo i zaposlenost, rekao je kako brojke pokazuju da je krajem kolovoza ove godine na Zavodu za zapošljavanje, na virovitičkom području, bilo 924 nezaposlenih, dosad najmanji broj nezaposlenih osoba u posljednjih desetak godina. Ujedno, rekao je, od 9092 zaposlena, koliko broji evidencija za Viroviticu, više od 1500 zaposlenika Virovitici gravitira iz drugih sredina.

Naglasio je kako je zadaća gradske Uprave osigurati bolje uvjete poslodavcima i poduzetnicima, tvrtkama i obrtima, kako bi olakšicama i poticajima osigurali da lakše posluju. – Naša zadaća je pomoći tvrtkama i poduzetnicima osigurati sredstva uz pomoć projekata, a potom bi se ta sredstva trebala osjetiti i na plaćama radnika. Naša dužnost je osigurati im bolje uvjete, kvalitetniju infrastrukturu i sve ono što im je potrebno da pronađu i zadrže radnika, pogotovo danas, kad se vodi prava potraga za dobrim majstorima i radnicima u struci – rekao je Kirin. 

Vijećnika Dinu Valentekovića (SDP) zanimalo je, između ostalog, i pitanje naplate štete od komercijalne banke iz slučaja Palm, za što je vijeće dalo zeleno svjetlo – da se sudskim putem pokuša namiriti dug od oko 17 milijuna kuna, koliko je kroz nekoliko godina nestalo iz gradske blagajne. Što je sa tužbom, pitao je. 

-Mogu vas izvijestiti samo to da je za 30. rujna ove godine zakazano prvo ročište na sudu,  na kojem ćemo od komercijalne banke tražiti nadoknadu štete i povrat sredstava. Mi ćemo do kraja ustrajati u traženju nadoknade štete, a više ću vam moći reći tek nakon ročišta –  istaknuo je I. Kirin. (www.icv.hr, mlo, foto: M. Rođak)  

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content