Virovitica opet veliko gradilište: U tijeku radovi na novim cestama, parkiralištima, nogostupima…

I vozači i pješaci ovih su dana svjedoci kako je Virovitica ponovno jedno veliko gradilište. Novo „ruho”, između ostalih, dobile su tri ulice u središtu grada – Ruđera Boškovića i Augusta Cesarca te Franjevačka ulica. U Ulici Ivana Gundulića radi se na proširenju ceste i sanaciji nogostupa, a u planu je i niz drugih radova.

S rekonstrukcijom cesta i nogostupa nastavit će se, doznajemo, u odvojku Podravske ulice, odvojku ulice Mate Lovraka, ulicama Svetog Trojstva i Vinogradski put, I. odvojku u Milanovcu, ulicama Svetog Križa u Svetom Đurađu, Svetog Jurja u Podgorju… Učenici i prolaznici imat će novi nogostup između Kauflanda i Ulice Ivana Gundulića, prema Požarima (ulica Sajmište), novi nogostup uređuje se i uz park u Koriji…

nogostup sajmiste

SKRATITI PUT

Počinju i radovi na jednom od dugoočekivanih projekata – novoj spojnoj cesti između Gajeve i Vinkovačke ulice, koja će vozačima skratiti put od Lidla do Male stanice, a koja je vrijedna oko 5,5 milijuna kuna.

Zahtjevan posao izgradnje dionice i novih parkirnih mjesta u blizini bolnice dobila je tvrtka Strabag. Na radost građana, koje je gradonačelnik Ivica Kirin zbog mogućih manjih gužvi u gradu zamolio za razumijevanje i strpljenje, radovi bi trebali biti završeni već krajem ove godine.

spojna cesta

– Ta će cesta građanima donijeti višestruku korist. Osim što će sma-njiti gužvu u samom središtu grada, olakšat će građanima brži dolazak do određenih institucija kao što su, primjerice, vrtić, COOR ili osnovna škola, s jednog kraja grada u centar. Ujedno, uz veću sigurnost u prometu ta cesta sa sobom donosi i nova parkirna mjesta u blizini ulaza u bolnicu, koja su itekako potrebna te dodatne ulaze za bolnicu i Zavod za hitnu medicinu VPŽ. Riječ je, dakle, o važnoj prometnici za cijeli grad – objašnjava I. Kirin.

Nova prometnica uključuje parkiralište, pješačku i biciklističku stazu te javnu rasvjetu i DTK mrežu. Radi se o komunalnoj infrastrukturi koja će ubuduće biti dio planirane gradske obilaznice. Nastavak te ceste tako je planiran prema zapadu, prema Sv. Đurđu.

spojna dron

– Ovdje, na istočnoj strani, trebao bi biti nastavak ceste po staroj traci, starom kolosijeku industrijske ceste i tako bi se malo-pomalo rješavalo cijelo prometno čvorište ovog dijela grada – o planovima kaže I. Kirin. Na upit zašto se dugo čekalo na konkretan početak radova, s obzirom da je projekt star već nekoliko godina i stalno ga najavljuju, I. Kirin kaže kako je bilo nužno prvo riješiti imovinsko-pravne odnose s vlasnicima parcela koje se nalaze na trasi buduće spojne ceste. Bio je to postupak koji je trajao, kaže.

BAROK U SRCU GRADA

Nešto bliže, u centru grada, počeli su pripremni radovi za vraćanje starog „baroknog sjaja“ Franjevačkom vrtu ispred župne crkve sv. Roka u Virovitici. Grad će revitalizirati kulturnu i povijesnu baštinu uz pomoć zajedničkog, prekograničnog projekta vrijednog ukupno 1,5 milijun kuna, koji se provodi u suradnji sa susjedima Mađarima. Oaza zelenila, s klupama i biljkama, omogućit će prolaznicima kratki predah i uživanje u mirisima i bojama, uz cjelokupnu novu komunalnu infrastrukturu. Radove izvode Flora VTC d.o.o. i Atika d.o.o., a vrijedni su oko 913.000 kuna.

franjevacki vrt radovi

– Grad Virovitica će dodatno uložiti oko pola milijuna kuna za navodnjavanje i izradu javne i dekorativne rasvjete, čime ćemo zaokružiti i dovršiti priču oko ovog trga. Započeli smo je davno, projektom, zatim smo opločili trg prije desetak godina, a sada nam slijedi sama replika Franjevačkog trga iz 18. stoljeća. Osim samog vrta, rundela i bilja stavit će se komunalna oprema i videonadzor. Uz šetnicu uredit će se i fasada na obližnjoj zgradi koja je pola u privatnom, a pola u javnom vlasništvu i na taj način ćemo zaokružiti ovu cjelinu – smatra gradonačelnik.

Ujedno, promjena će biti vidljiva i što se tiče samog sveca zaštitnika – kip sv. Roka „seli“ se ispred crkve, bliže ulazu, a na njegovom mjestu bit će postavljen kip sv. Antuna Padovanskog, kojemu Virovitičani također uvelike prinose molitve i zahvale tijekom stoljeća.

virovitica dron mr

– Uređenjem ovog trga polako uređujemo cijeli centar, u kojem je već uređen novi Gradski muzej i park, te obnovljena Palača Pejačević. Da bi ta uža jezgra našega grada u potpunosti dobila novo lice, nakon Franjevačkog trga ostaje nam urediti još dvije lokacije. Jedna je prostor između Fine i nekadašnjeg Omladinca (za što smo već potpisali ugovor) te prostor ispred virovitičkih katoličkih škola. Na tom mjestu planiramo trg za mlade, na kojemu će se nalaziti nova Srednja glazbena škola – najavljuje gradonačelnik.

I Franjevački trg bi, ovisno o vremenskim prilikama, trebao biti gotov do kraja godine, doznajemo.

(www.icv.hr, mlo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content