Vrhunski doživljaj klasične glazbe: Zagrebački komorni orkestar u župnoj crkvi u Suhopolju održao koncert

Virtuozno i nadahnuto. Tim riječima bismo mogli sažeti nedjeljni koncert Zagrebačkog komornog orkestra u župnoj crkvi sv. Terezije Avilske u Suhopolju, u što su se uvjerili svi oni koji su došli uživati u ljepoti klasične glazbe.

Ovaj renomirani orkestar sastavljen od virtuoza na violinama, violama, čelima i kontrabasu za ovu priliku sastavio je zanimljiv repertoar, od razdoblja baroka do suvremene klasične glazbe 20. stoljeća. S tim ciljem izabrali su skladbe Mozarta, Haydna, Stamitza i hrvatskog skladatelja Luke Sorkočevića, dok su za suvremeniju glazbu izabrali majstore 20. stoljeća, mađarskog skladatelja Belu Bartoka i poznatog ruskog skladatelja Dmitrija Šostakovića.

Prvi je u pratnji orkestra nastupio renomirani zagrebački klarinetist, profesor i glazbeni pedagog Marko Zavišić. Iza njega je nastupila jedna od trenutno najboljih čelistica u Hrvatskoj, mlada studentica Glazbene akademije u Zagrebu Nina Lucija Perina, a solistički dio koncerta virtuoznom izvedbom začinio je i duet violina, također vodećih violinistica u Hrvatskoj i članica Zagrebačkom komornog orkestra Naomi Komforte i Petromile Marice Jakas.

IMG_20210926_200017

Voditelj orkestra, profesor Mladen Dervenkar, otkrio nam je nakanu serijala koncerata  koje orkestar izvodi kroz međunarodni Festival Musica Maxima te brojnm drugim koncertima i gostovanjima.  -Zajedno sa svojim prijateljima glazbenicima iz cijelog svijeta želimo dodatno potaknuti ljubav prema klasičnoj glazbi. Primijetili smo da u tome i uspijevamo. To je, nadam se, dokazao i ovaj koncert u zaista lijepom prostoru crkve u Suhopolju. Sve je to najava za Festival Musica Maxima koji je nazvan po ruskom violinisti virtuozu Maximu Fedotovu. Ovaj festival održat će se tijekom mjeseca listopada ove godine u Zagrebu a pokrovitelj će biti predsjednik RH u supokroviteljstvo Ruskog veleposlanstva- rekao nam je maestro Mladen Dervenkar.

Za koncert u Suhopolju kojemu je pokrovitelj Općina Suhopolje, najviše je zaslužan ravnatelj Glazbene škole Jana Vlašimskog u Virovitici i Područne glazbene škole u Suhopolju Damir Mihaljević. U uvodu koncerta zahvalio je kolegama glazbenicima što su se odazvali pozivu, a s nekima od njih poznaje se, kaže, i uspješno surađuje već godinama. 

-Ovo nije prvi put da prijateljstvo među glazbenicima urodi plodom, a svakako nije ni zadnji. Nastavljamo dalje jer nam je namjera što više približiti klasičnu glazbu našem pučanstvu. Zaslužuju to ne samo majstori koji su je skladali i vrsni glazbenici koji ju izvode, već i naši građani koji na taj način mogu uživati u istinskim glazbenim vrijednostima – istaknuo je nakon završenog koncerta Damir Mihaljević.

(www.icv.hr, bs)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content