Zanimljiva radionica i predavanje o zdravoj prehrani za nastavnike i učenike osnovnih škola s područja VPŽ u suhopoljskom dvorcu Janković

Školski sportski savez već deset godina kroz projekt “Vrtim zdravi film” u osnovnim školama organizira radionice i predavanja o zdravoj prehrani. U četvrtak, 30. rujna u dvorcu Janković u Suhopolju organizirano je predavanje za učenike, voditelje školskih sportskih društva i ravnatelje osnovnih škola s područja Virovitičko–podravske županije.

-Ovu zanimljivu radionicu, koju je Školski sportski savez Virovitičko–podravske županije organizirao u suradnji sa školskim sportskim društvima smo uklopili u obilježavanje Europskog tjedna sporta – na početku je naglasila tajnica Školskog sportskog sveza VPŽ Dora Međimorec.

IMG_7152

Uvodno predavanje za učenike održala je suradnica Hrvatskog školskog sportskog saveza i voditeljica projekta “Vrtim zdravi film”, nutricionistica Koraljka Novina Brkić.

– Djeci je bitno upravo u školskoj dobi omogućiti učenje o pravilnoj prehrani i važnosti tjelesne aktivnosti. To je osnova zdravih životnih navika. U ranom djetinjstvu postavljamo temelje za zdravlje u odrasloj dobi. Ovaj projekt ima nacionalnu pokrivenost. Njime je prošle godine bilo obuhvaćeno oko 16.000 učenika. Danas sam nastavnicima pokušala objasniti kako da učenike aktiviraju kroz ovaj projekt. Odlično je kada djeca sama sudjeluju u pripremi zdravih obroka. Moramo roditelje podržati u odgoju djece u zdravim životnim navikama. U svakoj školi bi trebao biti formiran multidisciplinarni tim za provođenje ovog programa, čime ćemo dobiti ubuduće zdrave ljude – iznijela je Novina Brkić.

IMG_7213

Nakon predavanja učenici su otišli u kuhinju, gdje su zorno gledali kako se pripremaju zdravi obroci. Obroke je pripremao kuhar Hrvoje Asić sa svojim suradnicima. Riječ je o smoothiju od bobičastog voća, juhi od batata s crvenom lećom, bijelom bolonjezu i pizzi od palente.

-To su sve jednostavna jela, koja već i ova djeca s malo znanja mogu sama napraviti kod kuće. Jela su jeftina i zdrava – tom prilikom objasnio je Asić.

Neki od učenika su se aktivno uključili u pripremu jela.

– Često i kod kuće pomažem u pripremanju jela. Namjeravam završiti školu za kuhara – izjavio nam je učenik sedmog razreda Mihael Žiher.

IMG_7187

Za vrijeme dok su učenici pomagali u pripremi zdravih obroka, njihovi nastavnici bili su na predavanju nutricionistice Koraljke Novine Brkić. Na kraju su svi učenici i njihovi nastavnici mogli kušati zdrava jela, koja su bila pripremljena tijekom edukativne radionice.

(www.icv.hr, mš, foto: M. Šolc)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content