Započela druga faza projekta Zaželi u Čačincima: 12 žena brinut će o 72 korisnika

U nazočnosti načelnika općine Čačinci Alena Jurenca, predstavnika projektnih partnera, Centra za socijalnu Skrb Orahovica na čelu s predstojnicom Nelicom Šiser i Dobrovoljnog vatrogasnog društva Čačinci te ravnateljice Osnovne škole Antuna Gustava Matoša Kristine Krmpotić, direktorice TZ ureda Ane Marunice te zaposlenica projekta, u prostoru DVD-a Čačinci održana je početna konferencija druge faze projekta Zaželi.

Projekt i dalje nosi naziv “Zaželi bolji život u općini Čačinci” uz dodatak II, vrijedan je 1.113.310,00 kuna, 85 posto sufinancira EU socijalni fond, dok preostalih 15 posto pokriva Državni proračun RH. Partneri su Centar za socijalnu skrb Orahovica, Hrvatski zavod za zapošljavanje Virovitica i DVD Čačinci. Projekt će trajati 15 mjeseci u sklopu kojeg će 12 žena brinuti o 72 krajnja korisnika.

– Ovo je izuzetno važan projekt iz nekoliko razloga, prvi je zapošljavanje 12 žena plus koordinatorica čime smom omogućili lakši život nekoliko naših obitelji. Drugi je razlog onaj o kojem smo dobili informacije korisnika, a to je koliko njima znači ta skrb, posjet i jedan običan razgovor i druženje s njima. Nama kao Općini je ovaj projekt iznimno bitan jer ovim pomažemo našim starim i nemoćnim osobama i pokazujemo kako nam je svaki stanovnik jednako važan. Nastojat ćemo i dalje ustrajati u ovome i sličnim projektima i evo mogu reći kako smo u razgovorima sa susjednima općinama da se na natječaj, koji je već raspisan, zajedno prijavimo kako bi pomogli eventualno i onim korisnicima koji nisu obuhvaćeni ovim projektom pa bi isti i proširili. U prvom redu tu mislim na općinu Mikleuš s kojom smo načelno dogovorili zajedničko apliciranje na taj natječaj. Čestitam i zahvaljujem svima koji su dionici provedbe ovoga projekta koja nije nimalo jednostavna, zaposlenicama, koordinatorici, ali svakako i Jedinstvenom upravnom odjelu koji radi mukotrpan posao na papirologiji i evo idemo zajedno dalje – rekao je načelnik Jurenac.

Zazeli Cacinci 4

Koordinatorica projekta Marija Beštek naglasila je kako je uglavnom u skrbi riječ o samačkim domaćinstvima.

– Od svih korisnika imamo samo 18 korisnika u kojima živi po dvoje ljudi, dakle uglavnom su sve samci. Korisnici su iz gotovo svih naselja naše općine, dakle raspoređeni smo po cijeloj općini, 42 korisnika su u mjestu Čačinci, a 30 u ostalim mjestima. Naši korisnici su jako zadovoljni i sretni što projekt ide dalje, jedino je šteta što je bio taj prekid od nekoliko mjeseci, ali evo nadam se kako će se i to uskladiti i hvala Općini na ustrajnosti i volji na ovom projektu – rekla je Beštek.

Nakon nekoliko nužnih projektnih informacija koje je prenijela pročelnica JUO općine Čačinci Marija Vreš, na kraju se obratila i predstojnica Centra za socijalnu Skrb Orahovica Nelica Šiser.

Zazeli Cacinci 2

– Ovaj projekt je iznimno važan za korisnike i na zdravstvenoj razini jer svako pojavljivanje žena koje im pomažu u njihovom dvorištu i kućama, izmami velik osmijeh na njihovim licima i odagna onaj stres koji oni sa sobom u samoći nose. Isto tako ova pomoć ih drži ih u njihovom mjestu, ostaju sa svojim prijateljima, obiteljima ako je još ima, jednostavno su tu gdje najviše žele biti i gdje su navikli. Ne moraju u udomiteljske obitelji ili domove, što je njima jako važno – zaključila je Šiser.

(www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content