Accuweather objavio detaljnu prognozu za ovu zimu: Evo što su najavili za Hrvatsku

Hrvatska je prema velikoj prognozi Accuweathera za zimu 2021.-2022. u velikom riziku od poplava, kao i ostatak Balkana, Italije te Turske. Temperature bi ipak trebale ostati unutar prosjeka.  Kiše i nevrijeme bi mogle krenuti već danas, najavljuje DHMZ, gdje bi prvo mogla pasti na širem riječkom području, a do kraja dana i u ostatku Hrvatske. Petak također neće biti suh pa će tako na Jadranu vrijeme biti pretežito oblačno s pljuskovima i grmljavinom. U unutrašnjosti bi to kraja dana kiša trebala postupno prestati, piše Večernji.hr

ac8895e05f57b3fc1042
Foto: AccuWeather

Južna Europa

Ovo će područje iduće sezone biti obilježeno prvenstveno olujama u Francuskoj te Španjolskoj te najvjerojatnije izgledati kao prošla zima. 

– Neke od najjačih oluja će se najvjerojatnije dogoditi u južnoj Francuskoj, Španjolskoj ili Portugalu – pojasnio je meteorolog Tyler Roys.

Zima je za Balkan, Italiju i Tursku sezona obilježena s najviše padalina, no ove godine vlažna struja mogla bi uzrokovati na ovim područjima oluje jedne za drugima, objasnio je meterolog Alan Reppert. Zbog padalina koje su već obilježile jesen na ovom području, zima bi mogla donijeti značajne poplave. Temperature će na spomenutim područjima ostati oko prosjeka, no na području Balkana i Italije se ponekad očekuju i temperature iznad uobičajenih. 

Istočna Europa

Unutrašnjost Istočne Europe ove će zime obilježiti protok neočekivanog hladnog zraka, a poplave s Balkana mogle bi donijeti niz nepovoljnih prilika za ovo područje. 

– Ako mlaz hladnog zraka izbaci polarni vrtlog, jezgra te hladnoće će se na kraju smjestiti u dijelovima istočne Europe – objasnio je Roys. Sukob vlage i živahnog zraka dovest će do čestih razdoblja kiše i snijega u većem dijelu unutrašnjosti Istočne Europe.

Sjeverna Europa

Sjeverna Europa ne bi se trebala suočiti s nestabilnim vremenom pa će tako dijelovi Ujedinjenog Kraljevstva, Irske, Njemačke, Danske, Norveške i Švedske biti pretežito mirni. Zbog nedostatka olujnih vjetrova očekuje se i produženo sušnije razdoblje, što je olakšanje za stanovnike tih prostora koji su ovoga srpnja pretrpjeli ogromne štete, a poginulo je više od 180 ljudi. Planine diljem Francuske, Italije i južne Austrije će vjerojatno ove zime biti idealne za skijanje, najavljuju meterolozi, no postoji i povećani rizik od lavina.  

(vecernji.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content