Austrija drugi najveći investitor u Hrvatskoj s 35 tisuća zaposlenih: Gospodarstvo, kultura i turizam glavne poveznice Austrije i OBŽ

Jedanaestu godinu za redom, u Osijeku su otvoreni Dani austrijske kulture, a tom je prigodom grad posjetio veleposlanik Republike Austrije, njegova ekscelencija Josef Markus Wuketich te se susreo s  osječkim gradonačelnikom Ivanom Radićem i osječko-baranjskim dožupanom Josipom Miletićem.

Ključna teme razgovora bila je gospodarska, turistička i kulturna suradnja i razmjena.

Uz pohvale kako su 11. Dani austrijske kulture najraznovrsniji i najbogatiji  do sada s tri izložbe, dva filma, diskusijima s austrijskim autorima, te raznim radionicama,

austrijski veleposlanik ocijenio je gospodarsku suradnju Hrvatske i Austrije vrlo intenzivnom te najavio nastavak rada na tome da bude više investicija i ulaganja koja znače i radna mjesta.

– To je ono što će zasigurno najviše koristiti stanovnicima ovoga kraja. I u turizmu možemo usko surađivati, jer Osijek i Osječko-baranjska županija imaju što ponuditi Austrijancima – istaknuo je je Markus Wuketich

Gradonačelnik Ivan Radić rekao je kako je Austrija drugi najveći investitor u Hrvatskoj i zapošljava 35 tisuća ljudi.

veleposlanik Austrije
Foto: Grad Osijek

– Na području naše županije djeluju brojne austrijske tvrtke, a želja nam je da i u gradu Osijeku taj udjel još pojačamo. Snažna povezanost je i u kulturi, što potvrđuju i ovi 11. Dani austrijske kulture koji se održavaju u Osijeku, a koji prošle godine nisu bili održani zbog pandemije bolesti COVID-19, rekao je Radić.

Neizostavna tema sastanka bila je i turizam i potencijalno privlačenje austrijskih gostiju na područje Slavonije i Baranje. Gradonačelnik Radić napomenuo je kako ima puno prostora za jačanje suradnje na razmjeni turističke ponude slavonskoga kraja, te je najavio skorašnje ostvarivanje prijateljskih odnosa s jednim austrijskim gradom, s obzirom na to da do sada Osijek među gradovima prijateljima nema nijedan austrijski grad.

Sam je veleposlanik spomenuo kako su austrijski turisti koji su posjetili Kopački rit i obišli ovaj naš kraj, ostali ugodno iznenađeni.

Dožupan Josip Miletić podsjetio je na pozitivne trendove u prethodnom razdoblju.

– Trgovinska razmjena protekle godine bila oko 100 milijuna eura. Upravo zbog toga u fokusu našeg razgovora bio je gospodarski razvoj i aktivnosti koje možemo poduzeti da potaknemo ulaganja u Hrvatsku, a s druge strane osiguramo poduzetnicima kanale za plasman njihovih proizvoda na austrijsko tržište. Razgovarali smo i o kulturnoj suradnji jer nas veže bogata zajednička povijest, ali i o turizmu, s obzirom da velik dio naših gostiju dolazi upravo iz Austrije. Nadamo se da će se uspješni trendovi nastaviti i u budućnosti – kazao je Miletić.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content