Dan dobrovoljnih darivatelja krvi: Orahovački rekorderi i dalje punim srcem i voljom daruju krv

Danas je dan dobrovoljnih darivatelja krvi. Posebnu pozornost u ovom danu te općenito u dobrovoljnom darivanju krvi na širem području Slavonije zauzima Gradsko društvo Crvenog križa ”Orahovica”. Naime, područje koje ovo društvo pokriva, a to su Grad Orahovica te tri susjedne općine, Čačinci, Zdenci i Crnac, ima ogroman postotak darivanja krvi, od nekih 11 tisuća stanovnika ukupno, 400 je darivatelja krvi što statistički govori kako je na ovom području svaki 27 stanovnik darivatelj.

– Danas smo po broju darivatelja i doza, u prosjeku od ukupno 110 društava u Hrvatskoj negdje između 25 i 30 mjesta, a u našoj Virovitičko-podravskoj županiji najbolji, ispred Slatine i Virovitice. Brojevi u našoj županiji za 2020. godinu govore kako naše područje na 100 stanovnika ima 4,6 posto darivatelja, npr. Slatina 4,17, a Virovitica 3,38 posto. I ovim putem na današnji dan od srca se zahvaljujem svim darivateljima koji su darivali krv kroz sve ove godine i čestitam im njihov dan – kaže predsjednik GDCK-a Orahovica Pavao Ramić.

Kada pričamo o darivanju krvi na ovom području treba svakako istaknuti Vanju Smojvera iz Malog Rastovca sa 116 darivanja, Juru Hodaka i Darka Krmpotića iz Orahovice sa 104 te Ivana Šormana iz Zdenaca sa 100 darivanja, zatim Orahovčanku Elzu Blagajac sa 99, Vericu Grgurić iz Nove Jošave sa 71, a treba svakako spomenuti i Maricu Gelenčir koja zbog starosti više ne daje krv, a stala je na 75.

A što su govorili rekorderi kroz svoje godine darivanja:

– Za mene je darivanje krvi veliko zadovoljstvo, nekoliko sam puta darivanjem izravno spašavao živote i nema veće sreće i ponosa od toga. Dok god bude zdravlja, krv ću darivati i ovim putem pozivam sve mlade ljude da se uključe u ovo humano djelovanje. Jednostavno se čovjek sam po sebi osjeća bolje i zdravstveno i kao osoba – rekao je Smojver.

Baš na zadnjoj akciji u Zdencima Smojver je krevet do kreveta ležao s Jurom Hodakom iz Orahovice koji je tom akcijom krv dao 104 puta.

– Darivanje krvi je nešto posebno, jednostavno uživaš doći na svaku akciju. Samo da je mladih još više jer vidimo danas da je ova ”tekućina života”svakog dana sve više potebna – kaže Hodak.

Žena s najviše darivanja u povijesti Orahovice je Elza Blagajac.

– Možda najviše govori to da svaki puta na darivanje krvi idem s osmijehom. To je za mene veliko zadovoljstvo, jednostavno u sebi imaš jedan poseban osjećaj. Sama ta brojka darivanja je velika, ali meni najviše znači smisao tog darivanja, spašavaš nečiji život, pomažem nekome u nevolji, ma ništa ti drugo ne treba – uvijek naglašava Elza.

Odmah iza nje po aktivnom darivanju je Verica Grgurić sa 73.

– Najsretnija sam kada znam da pomažem drugima, sama spoznaja da moja krv spašava nečiji život jer najveća moguća nagrada. Najljepše mi je vidjeti mlade koji dolaze, to je budućnost ove najljepše humane priče modernog doba i samo neka mladi dolaze jer sve više života danas, nažalost, treba spašavati. Dok budem zdrava darivat ću krv, taj se osjećaj jednostavno ne može opisati – kaže Verica.

Darivanje krvi važan je dio obitelji Sabo iz Humljana koja čitava sudjeluje u akcijama.

– Supruga, ja i tri sina darujemo krv, a tu su još i moj brat i njegova supruga. Danas sam ponosan i sretan kako na činjenicu da svojom krvlju mogu nekome pomoći tako posebno na sinove koji su nastavili ovim plemenitim putem – kaže Nenad Sabo.

Darivatelji krvi su doista heroji modernog doba i ljudi kojima nikada neće biti dovoljno zahvaljivati i zato dragi heroji sretan vam vaš dan.

(www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content