HEP savjetuje: Uštedite na računima za grijanje uz nekoliko jednostavnih trikova

- PROMO -

Dolaskom zime drastično rastu i računi za grijanje, odnosno električnu energiju.

Srećom, postoji nekoliko načina da se smanje troškovi grijanja i većinu ih je lako provesti. Savjeti koje donosi HEP Toplinarstvo pomoći će vam da manje brinete o troškovima za grijanje.

Savjeti za uštedu

  • Nemojte pregrijavati Vaš stambeni/poslovni prostor. Optimalna temperatura u grijanim prostorijama je 20 stupnjeva Celzijusa. Za svaki stupanj više utroši se 6 posto više energije.
  • Ugradite uređaje za regulaciju odavanja topline – termostatski radijatorski set (termostatski radijatorski ventil i termostatska glava), odnosno uređaje kojima se može podešavati (regulirati) potrošnja toplinske energije. Pridržavajte se uputa za postizanje željene temperature tvrtke koja je ugradila ventile u Vaš stambeni/poslovni prostor.
  • Provjerite raspore na prozorima stambenih/poslovnih prostora. Ukoliko postoje, treba ih zabrtviti. Nebrtvljeni raspori na prozorima uzrokuju velike gubitke energije.
  • Prostorije prozračujte redovito, ali ne duže od 10 minuta. Na taj način će se sačuvati toplina akumulirana u zidovima i namještaju te će nakon provjetravanja Vaš stambeni/poslovni prostor uskoro biti topao kao i ranije. Nikako nije preporučljivo reguliranje temperature prostorije otvaranjem prozora.
  • Radijatori ne smiju biti zaklonjeni zavjesama i namještajem. Sušenjem rublja na radijatoru praktički prekidate grijanje. Pokriven i zaklonjen radijator je izoliran i nema pravog učinka.
  • Na nivou zgrade razmislite o obnovi toplinske ovojnice i drugim energetskim poboljšicama u zgradi.

(rtl.hr)

Povezane vijesti

Skip to content