Isplativ uzgoj visokooleinskog ekološkog suncokreta: Na europskom tržištu postiže cijenu od nekoliko stotina eura po toni

Već godinama na svojim površinama vlasnik poljoprivrednog gospodarstva Stjepan Zorić iz Erduta sije visokooleinski ekološki suncokret, koji na europskom tržištu postiže jako dobru cijenu.

– Tu sortu suncokreta uzgajamo već nekoliko godina za poznatog partnera u Francuskoj i Njemačkoj, koji ga u svojim uljarama prerađuju u hladno prešana ulja. Sada je potražnja i u Italiji gdje ga miješaju s maslinovim uljem. Riječ je o suncokretu s visokim oleinskim kiselinama pa je njegova točka vrelišta daleko viša nego kod običnog suncokreta. I to je ključ svega – kaže vlasnik OPG-a Stjepan Zorić iz Erduta.

Pojašnjava kako se do sada u fritezama koristilo palmino ulje, upravo iz tog razloga visokoga vrelišta, no prema Europskoj agenciji za sigurnost hrane (EFSA), palmino ulje može uzrokovati rak kada se obrađuje na visokim temperaturama.Premda još uvije ne potvrđena, takva tvrdnja zaokrenula je tržište prema suncokretovom, posebice hladnom prešanom ulju, koje koriste poznati lanci brze hrane poput McDonald’s-a i sličnih.

-Od našeg visokooleinskog suncokreta jedna talijanska tvornica proizvodi sredstva za podmazivanje u prehrambenoj industriji. Znači svi pogoni u prehrambenoj industriji, vinarijama, mesnicama, mljekarama moraju se održavati s ekološkim uljima – kaže Zorić.

Ističe kako su zadovoljni ovogodišnjim prinosom od četiri tone po hektaru, a pod suncokretom je ukupno 90 hektara i upravo se ovih dana “skida”. Kamionima se ovršeni suncokret dovozi u skladište, u kojem se sada već nalazi oko 200 tona, dok Zorić procijenjuje kako će ga u konačnici biti od 300 do 350 tona kad završi žetva.

-Sve je ekološka proizvodnja. Među prvima smo počeli proizvoditi razne kulture poput ekološke pšenice, uljane repice, kukuruza. Upravo nas je to orijentiralo na suncokret prije nekih 7 godina, jer na sajmu u Berlinu i u francuskom Lionu dok smo nudili ekološke proizvode, iskazana nam je potražnja za takvim suncokretom. Onda smo iz Francuske dobili sjeme i na 5 hekatra napravili makro pokus. Sada sjeme nabavljamo preko jedne renomirane sjemenarske kuće koja ima u ponudi hibrid visokooleinskog suncokreta, ali kako u Hrvatskoj ne postoji potražnja za tim hibridom, za naše potrebe ga uvoze iz svoje francuske podružnice – nastavlja Zorić.

U proizvodnji visokooleinskog ekološkog suncokreta Zoriću se sada pridružilo i nekoliko drugih proizvođača koji su uvidjeli veću isplativost takvog uzgoja.

-Osim proizvodnje kojom treba zadovoljiti količine, bitno je imati i skladišni prostor, mehanizaciju kako bi se odgovorilo na zahtjeve europskog tržišta. Primjerice bez sustava za pročišćavanje sve “pada u vodu” jer je standard do 2 posto primjesa. Ne može se roba “vani” prodavati drugačije, osim pročišćena, jer odlazi direktno u pogone za preradu i nema više dorade. Mi smo svu uljanu repicu primjerice prodali Nestléu za energetske pločice i ako želite s njima raditi morate imati standardnu robu njihove kvalitete – objašnjava Zorić dodajući kako bi se proizvođači trebali više udruživati kako bi kvantitetom ali i kvalitetom mogli nastupiti na europskom tržištu.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content