JESEN U GRADU Priliku za kupovinu domaćih proizvoda i uživanje u plodovima jeseni iskoristili brojni Virovitičani

Od domaćih ekoloških kestena, meda, čokolade, preko cvijeća, drvenih posuda i stoličica, podložaka za čaše, vaza, sapuna, nakita, pa sve do pjesme, plesa i zabave – sve to bilo je dio ponude tradicionalnog, 9. sajma Jesen u gradu, koji je danas (subota) održan na šetnici ispred virovitičke Gimnazije Petra Preradovića.

Sajam je organizirala Kreativna udruga Unikat, uz suorganizaciju virovitičke gradske Turističke zajednice, Grada Virovitice, Flore VTC i Ekološkog društva Virovitica. Otvorila ga je saborska zastupnica Vesna Bedeković. U kulturno-umjetničkom dijelu programa, na samom početku, nastupili su KUD Virovitica, Gradska glazba Virovitica i Mažoretkinje gradske glazbe.

MG 5152

VAŽNOST LOKALNE PROIZVODNJE 
-Ovaj sajam godinama predstavlja važnost lokalne proizvodnje i promocije domaćih proizvoda, a uz proizvođače, obrtnike i kreativce okuplja i naše škole i odgojno-obrazovne ustanove. Čestitam im na trudu, volji i neka im svima sajam bude uspješan – rekla je V. Bedeković.

Organizatori, Kreativna udruga Unikat i ove godine uspjela je uz domaće izlagače privući i one iz drugih gradova. Uz pomoć Flore i Ekološkog društva i danima prije Viroviticu su pretvorili u veliku jesensku razglednicu. Posjetitelji su tako, uz izbor sa štandova, istraživali kadrove za fotografiranje s motivima kukuruza, bundeve, cvijeća…

-Za nas pripreme za ovaj sajam počinju već poslije Rokova i drago nam je da na njemu svoje proizvode mogu predstaviti kreativci poput nas, kojima je svaka promocija svog rada dobrodošla – rekla je Đurđica Giba iz vrijednog Unikata.

Ovogodišnji sajam deveta je prilika domaćim izlagačima predstaviti se posjetiteljima i opet dokazati da je Virovitica grad kreativaca, poručio je gradonačelnik Ivica Kirin. Uz obilaske štandova, iskoristio je priliku i nakratko se pridružio najmlađima, koji su okviru radionice Dječjeg vrtića Cvrčak crtali, „runili“ kukuruz i suncokret te uživali u plodovima jeseni.

-Jesen u gradu pokazuje ljudima uporabnu vrijednost svih materijala koje imamo na ovom području, osobito drveta, ali i da vide novine u smislu rukotvorina. Ujedno, cilj nam je i roditelje i djecu, odnosno cijele obitelji odmalena učiti vrijednosti i kvaliteti domaćih proizvoda i domaćih obrta i tvrtki. Vjerujem da će u budućnosti, kako sajam bude rastao, uz izlagače i goste s našeg područja, privlačiti i sve više onih koji će u Viroviticu stizati iz drugih krajeva – rekao je I. Kirin.

Promocija domaćeg uvijek je i promocija turizma, a svaka manifestacija koja otvara vrata izlagačima i posjetiteljima ove godine ima veću važnost nego ikada, smatra Katarina Đurđević iz Turističke zajednice grada Virovitice.

katarina jesen

– Jesen u gradu važna je manifestacija, najveća gradska manifestacija koja čuva tradiciju i običaje ovog kraja, daje mogućnost predstavljanja našim OPG-ima, kreativcima, da izlože svoje radove. Uz mogućnost kupovine, posjetitelji uvijek mogu uživati i u bogatom kulturno-umjetničkom programu – kaže te dodaje da uz ostalo, posjetitelji ove godine mogu uživati i u besplatnim, ukusnim domaćim štrudlama od jabuka kojim su ih organizatori odlučili počastiti.

Gradski centar i šetnica vrijednim volonterima danima prije sajma bili su malo radilište na kojem su slagali pravu i zanimljivu jesensku priču. Vlasta Honjek-Golinac, zamjenica virovitičkog gradonačelnika, u ime Unikata i tvrtke Flora VTC naglasila je važnost stvaranja te sezonske priče, u kojoj su materijali domaći proizvodi poput kukuruza, slame, bundeva, buča i drugih materijala. Sam sajam važan je jer okuplja i udruge i škole na jednom mjestu, poručila je.


-Oni pokazuju kako uspješno proizvode ne samo nakit, već i tradicijske alate i druge proizvode u okviru svoje nastave, da su vrijedni, da znaju iskoristiti domaći materijal. Što se tiče ukrašavanja grada, svake godine je sve više ukrasa i mislim da je Virovitica time i sama sve ljepša – smatra V. Honjek-Golinac.

ŠKOLARCI PRODALI KUHAČE, DASKE, CVIJEĆE, ZIMNICU

Na sajmu su danas školarci pokazali što podrazumijeva praktična nastava. Karlo Starčević, učenik 1. razreda smjera stolar u Industrijsko-obrtničkoj školi Virovitica kaže kako su Virovitičani pokazali velik interes za njihove proizvode od drveta.
-Najviše su kupovali drvene kuhače i daske za rezanje. Izložili smo još i stolice, stolove, kućice za ptice, kućice za pse – nabrojio je Karlo, koji je po prvi put danas na sajmu kao predstavnik svoje škole i kojemu se cijeli koncept, kaže, jako svidio.

 

I cvjećari su pokazali proizvode svoje škole. Izložili su tako ljute papričice, svijeće, čajeve, tikvice, hidrolate, kupke, ali i prekrasne cvjetne bukete i aranžmane koje izrađuju.
Sara, učenica prvog razreda smjera cvjećar u Industrijsko-obrtničkoj školi Virovitica kaže kako su svi proizvodi rezultat vlastitog rada kojim se ponose. Za nastavu kaže da je – super.
-Jako nam je korisno i poučno, a pritom i zanimljivo i zabavno u školi. Profesorica nas puno toga uči, a danas je bilo dosta interesa za sve što smo izložili – zadovoljno kaže Sara.

Kolege iz Tehničke škole, smjera drvodjeljni tehničar-dizajner, posjetiteljima su pak prezentirali izgravirane slike na drvetu, podmetače za čaše, kao i drvene cvjetnjake/posude te već gotove adventske vijence…
Stjepan kaže kako je sve izloženo napravljeno od kvalitetnog drveta, kao što je hrast, jasen ili bukva i samim tim duže traje. On sam već doma izrađuje velik dio proizvoda izloženih danas na sajmu i u budućnosti se, kaže, vidi u privatnim poduzetničkim vodama.

COOR se posjetiteljima približio ručno ukrašenim vazama, personaliziranim ukrasima za ulazna vrata na kući ili stanu, broševima i raznim ukrasima. Sav novac od prodaje iskoristiti će za nov materijal i nove proizvode. I njihov štand obišli su kupci i počastili sebe ili poznanika.

Kreativna udruga Unikat na svoja četiri štanda pokazala je bogatstvo talenta i rukotvorina koje izrađuju njeni članovi. Bilo je tu nakita, licitarskih srca kao motiva, torbi, ruksaka, hvatača snova. Posjetitelji su na svakom štandu zastali, razgledali, ispitivali o proizvodima. Tržili su tako i veliki i mali.
Među potonjima bile su i devetogodišnje Tara i Anđela.
-Kupile smo gumice za kosu, cijena im je samo 10 kuna, a dobro će nam doći- pokazuju šarene gumice, sretne na pronađenoj sitnici koja će im koristiti.

PRILIKA ZA PROMOCIJU 
Anamarija je na sajam stigla iz Osijeka, predstavila je obrt „Katini lavandini“, koji proizvodi domaće kreme, sapune, eterična ulja, hidrolate i druge proizvode iz ekološko uzgojenog ljekovitog bilja…
-Sajam je odličan, na njemu smo po treći put i stvarno smo se veselili ovom danu – kaže Anamarija.
Oni željni slastica uživali su na štandu Choco love, gdje su bili izložene pločice ručno rađene, domaće čokolade u raznim varijantama, praline…
Suhopoljska Kulturna udruga KrEdA posjetitelje je privukla nizom proizvoda, a najviše interesa, kaže predsjednica Natalija Kožić Lukačević, bilo je za njihov Suhopoljski spomenar i Omaminu kuharicu.

Ugodno s korisnim povezali su OPG Špoljarić iz Rušana i Udruga za Down sindrom VPŽ. Udruga je izložila sapune i ukrase, ručno napravljene i oslikane torbe i druge proizvode, a kuna više u njihovu kutiju kapnula je sa štanda pored, na kojem je Josip Špoljarić prodavao ekološki uzgojene lješnjake.

-Sav prihod od prodaje namijenio sam Udruzi, neka im pomogne- kaže Josip, koji je vrećicu domaćih lješnjaka prodavao po cijeni od 20 kuna, ali je rado udijelio i više, šapnuli su nam prolaznici, u znak zahvale za kupovinu i tako, posljedično, pomoć udruzi. 

Tijekom cijelog prijepodneva odnosno do 13 sati, posjetitelji su polako pristizali, uživali, kupovali, isprobavali. Posjetiteljica Marija Hegedušić ocijenila je sajam dobrim.

– Zadovoljna sam, dosta je posjetitelja i jako mi se sviđa ponuda. Ima dosta zanimljivih stvari za pogledati. Za nas u godinama, zanimljiv je štand s kremama i domaćim kozmetičkim proizvodima, no sigurna sam da i mlađima ti proizvodi dobro dođu – podijelila je s nama svoje iskustvo.

Šareno, veselo, zanimljivo bilo je na dijelu u kojem su najmlađi posjetitelji mogli crtati, igrati se kukuruzom, sjemenkama…Dječji vrtić Cvrčak tako svake godine da svoj obol ovoj manifestaciji, a tijekom cijele pedagoške godine promovira važnost ekologije i zaštite okoliša. Mališani su nakratko zamijenili suvremene igračke proizvodima iz prirode. 
-Manifestacija je prekrasna, izvrsno je organizirano sve, a djeca baš uživaju – pohvaljuju roditelji Kiš, koji su na sajam doveli četverogodišnjaka i jednogodišnjakinju.

– Mislim da su im ove jesenske igračke sjajne, gdje uz ruke moraju koristiti i mozak, razmišljati, za razliku od kupovnih igračaka koje imaju kod kuće. I inače dolazimo na sve manifestacije u gradu, pogotovo s djecom jer zaista im je lijepo, kao i nama – zaključuju.

Kako je kroz fotografiju zabilježen sajam, pogledajte u našoj galeriji. (www.icv.hr, mlo, foto: M. Rođak i M. Lovrenc) 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content