Križnica sinoć postala „Otok optimizma“: Koncertom brojnih izvođača obilježen Svjetski dan optimizma

U Križnici, odnosno na križničkom izletištu pored Drave, sinoć (ponedjeljak) je po prvi puta obilježen Svjetski dan optimizma. Idejni začetnik i nositelj ovog projekta je Siniša Cmrk, generalni tajnik Globalnog Instituta Optimizma, a Križnica je, kako je naglasio, tu večer postala „Otok optimizma“ s jasnom i glasnom porukom, činiti i misliti dobro i djelovati na okolinu da i ona misli pozitivno.

Cijeli događaj odvio se u Križnici, odmah pokraj Križničkog mosta, u parku uz obalu rijeke Drave koja je poznato izletište žitelja Pitomače, ali i posjetitelja iz cijele županije, a gdje se u povodu Svjetskog dana optimizma održao i koncert poznatih glazbenih izvođača. Prvi je nastupio glazbenik i kantautor Mirko Švenda – Žiga koji je tom prigodom otpjevao nekoliko međimurskih pjesama. Nastavak je slijedio u malo drugačijem tonu jer na pozornicu je izašao jedan od najeminentnijih blues glazbenika, virtuoz na usnoj harmonici Tomislav Goluban uz pratnju gitariste Robija Mašića. Nakon nekoliko skladbi priključio im se također poznati blues etno kantautor iz Koprivnice Miroslav Evačić koji je tom prigodom predstavio tamburicu „u službi bluesa“.

IMG_20211011_184132_1067x800

S obzirom da je cjelokupni događaj trebao dobiti i „domaći štih“, na pozornicu je izašao i poznati Tamburaški sastav iz Koprivnice „Mjesečina“ koji je tom prigodom izveo nekoliko poznatih podravskih standarda, a pjesme „Podravino moja mila“, „Na malenom brijegu“ i ostale raspjevale su, doduše malobrojnu, ali vrlo raspoloženu publiku. Zadnja je na pozornicu izašla poznata pjevačica Mia Dimšić sa svojim pratećim glazbenim sastavom te dodatno raspjevala i rasplesala publiku koja je unatoč hladnoj i oblačnoj večeri ostavila upravo dojam kakav se tražio, raspoloženje i optimizam te tako na najbolji način i odaslala poruku sadašnjim i budućim generacijama – hrabro i optimistično kroz život.

IMG_20211011_195107_1067x800

Sve to je nadahnuto vodio začetnik ovog projekta koji je krenuo upravo iz Hrvatske, TV voditelj Siniša Cmrk, te njegova suradnica voditeljica Doris Pinčić, a poruku putem video zida odaslala je i također jedna od onih koji su podržali ovaj projekt, zastupnica u EU parlamentu Sunčana Glavak, te popularni meteorolog koji sam za sebe kaže da odiše optimizmom, Zoran Vakula. Uoči same proslave na Križnici, snimljena je prva svjetska “Fotografija Optimizma” s učenicima i nastavnicima Srednje škole Stjepana Sulimanca iz Pitomače.

Među publikom je između ostalih bio i saborski zastupnik te predsjednik HVIDRA-e RH Josip Đakić koji je, kako je tom prigodom napomenuo Siniša Cmrk, jedan od najzaslužnijih što se ovaj hvale vrijedan projekt održao upravo u VPŽ, na otoku Križnica.

Organizator cjelokupnog projekta je Globalni Institut Optimizma, uz pokroviteljstvo Škole narodnog zdravlja „Andrija Štampar“, General Security, Alka Script i Centra za kulturu dijaloga.

(www.icv.hr, bs)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content