Krunoslav Capak: EMA idući tjedan donosi odluku o trećoj dozi, Hrvatska odmah počinje

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je izmijenjene i dopunjene preporuke o prioritetima za testiranje na SARS- CoV-2, postupanju s kontaktima te o završetku izolacije i karantene ili samoizolacije. Od ponedjeljka na snagu stupaju i neke nove mjere vezane za COVID potvrde.

– Uzimajući u obzir prevlast delta-varijante u Hrvatskoj i u cijeloj Europi, porast incidencije u Hrvatskoj i rastući broj dokaza o trajanju zaštite nakon prebolijevanja i cijepljenja, trajanje karantene za bliske kontakte oboljelih skraćuje se na deset dana. Izuzeće od potrebe za testiranjem za osobe koje su preboljele COVID-19 ili su potpuno cijepljene, a nemaju simptome i nisu bile u bliskom kontaktu sa zaraznom osobom, produljuje se na 12 mjeseci – navode u HZJZ-u.

Nova preporuka za školarce

Nisu to jedine novosti. Najviše zanimanja roditelja školske djece izazvala je najava da će se djeca nakon povratka u školu nakon bolesti morati testirati. U prvoj je preporuci HZJZ-a pisalo da svaki učenik koji je izostao iz škole zbog bolesti, pa i kada se primarno ne sumnja na COVID-19, na primjer kod sumnje na običnu prehladu, alergiju, gastrointestinalne smetnje, upalu uha ili sinusa, bol u trbuhu, umor ili pospanost, treba na testiranje – prenosi vecernji.hr

Ubrzo je to izmijenjeno, pa sad u preporuci piše: “Uzimajući u obzir da je od drugog tjedna školske godine zabilježen veći udio novozaraženih u dobi od 10 do 19 godina od uobičajenog, podsjećamo na potrebu testiranja učenika kod simptoma koji mogu upućivati na COVID-19.”

Šef HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da je namjena donošenja takve odredbe bila da se spriječi dolazak u školu djece koja dva dana imaju simptome koji bi mogli upućivati na COVID-19, a ta bolest poznato je, ima širok raspon simptoma. Ne mora to biti PCR test, priznat će se i brzi antigenski test.

– To ne znači da je testiranje obvezno i za one kod kojih je jasno da se ne radi o COVID-19, na primjer ako je netko imao blago curenje nosa ili ako mu je temperatura prestala za jedan dan – objasnio je Capak.

Procjene o tome tko će na testiranje mogu, uz ostale, donositi i pedijatri i obiteljski liječnici.

Od 4. listopada na snagu stupaju tri odluke kojima je propisana obveza potvrde ili testiranja na koronavirus za zaposlenike u zdravstvenom sustavu, kod prijava pacijenata te kod zaposlenih u socijalnoj skrbi, kao posebna sigurnosna mjera. Ako nemaju COVID potvrdu, obvezno je testiranje najmanje dva puta u sedam dana. Svi oni koji imaju digitalnu COVID potvrdu ne moraju se testirati. Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić rekla je jučer da je Europski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti naglasio da treba biti vrlo oprezan s naglim relaksiranjem mjera. Dodala je da će Europska agencija za lijekove (EMA) vrlo vjerojatno u studenome odobriti Pfizerovo cjepivo za djecu od pet do 11 godina. EMA bi idućeg tjedna trebala donijeti i odluku o cijepljenju trećom dozom Pfizerova cjepiva, što će se najvjerojatnije odnositi na imunokompromitirane, starije i zdravstvene radnike.

– Ako EMA registrira Pfizerovo cjepivo za treću dozu, odmah ćemo krenuti u to – najavio je Capak.

Ministar Josip Aladrović ističe da je sustav socijalne skrbi spreman za mjeru obveznog testiranja za one bez COVID potvrda. Tom mjerom privremenog karaktera želi se, napominje, održati zdravlje korisnika i zaposlenika. Spreman je i zdravstveni sustav, tvrdi pomoćnica ministra zdravstva Vera Katalinić Janković, jer je velik broj zdravstvenih djelatnika cijepljen ili je prebolio bolest.

– Uvijek će biti onih koji će htjeti dokazati da se ne mogu cijepiti, i zato će se oni morati testirati. Bude li i s tim problema, onda će se to rješavati s ravnateljima – istaknula je.

Koliko će dugo testiranje u zdravstvu ići na teret države, odnosno poreznih obveznika, ovisit će o epidemiološkoj situaciji. Preciznog odgovora nema.

– Nadamo se da ćemo na ovaj način popularizirati cijepljenje i tako smanjiti trošak testiranja. Kad vidimo kako napreduje provođenje odluke, onda ćemo znati više – istaknuo je ministar Aladrović.

Kroz rebalans proračuna osigurat će se, dodao je, dovoljno sredstava za testiranja. Na pitanje zašto se cijepljeni ne moraju testirati ako i oni prenose zarazu, Capak je rekao da osobe koje su cijepljene mogu prenositi virus, ali u puno manjoj mjeri od onih koji nisu cijepljeni. Pokazala su to znanstvena istraživanja. Nitko u svijetu nije uveo obvezu da se cijepljeni moraju testirati, osim ako su imunokompromitirani, imali su kontakt s oboljelim i rade s osjetljivim osobama. No, klasične epidemiološke mjere vrijede i za cijepljene, naglasio je, i s pomoću njih se smanjuje mogućnost širenja infekcije na druge.

1.517 novih slučajeva

Inače, u 24 sata zabilježeno je 1.517 novih slučajeva zaraze virusom SARS- CoV-2. Preminulo je deset osoba prosječne dobi od 75 godina. Samo je jedna od preminulih osoba bila cijepljena, ali s komorbiditetima. U tjedan dana od 540 hospitaliziranih 72 posto nije cijepljeno nijednom dozom. U posljednjih sedam dana preminule su 84 osobe, od kojih 77,4 posto nije primilo ni jednu dozu cjepiva. Od 8.546 novih slučajeva zaraze, 78,8 posto zaraženih nije cijepljeno.

U ponedjeljak se kreće s revizijom smrtnih slučajeva kako bi se razdvojili smrtni slučajevi s COVID-19 i bez njega. Sve prijave smrti bit će upućene u HZJZ pa će se za nejasne slučajeve donositi odluke o tome što je uzrok smrti.

(vecernji.hr, foto: M. Rođak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content