Liga protiv raka „Mimoza” Đurđenovac obilježava Dan ružičaste vrpce: Najvažnija je preventiva

Prvi tjedan u listopadu obilježava se Dan ružičaste vrpce, a Liga protiv raka Mimoza Đurđenovac obilježit će ga sutra (petak) od 8 do 11 sati u centru Đurđenovca.

Uz edukaciju i dijeljenjem promotivnih letaka o samopregledu kod žena, volonteri udruge će i ove godine, kao i prethodnih, još jednom podsjetiti građanstvo o prevenciji karcinoma dojke. Uz epidemiološke mjere građanima će mjeriti tlak i razinu šećera u krvi.

– Rak dojke je najčešća maligna bolest u ženskoj populaciji. Pojavnost bolesti je najveća kod žena u dobi iznad 50 godina, no može se javiti i kod mlađih žena te kod muškaraca. Najvažnija je preventiva: samopregled dojki, mamografija i UZV. Važna je i obiteljska anamneza, kada se preporučuje mamografija i u ranijoj dobi. U Hrvatskoj niz godina Nacionalni program za prevenciju i rano otkrivanje raka dojke uz pozivnicu ženama provodi besplatno mamografiju i UZV dojki. Ranom detekcijom bolesti možemo spriječiti teške oblike bolesti koje mogu završiti i smrtno, zato odazovite se pregledima i spriječimo na vrijeme bolest – ističu iz Udruge uz slogan: “U listopadu nosimo ružičasto i mislimo ružičasto!”.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content