“Mladi povjesničari” iz slatinske Osnovne škole Eugena Kumičića pripremili izložbu povodom 30. obljetnice osnutka 136. slatinske brigade

Povodom 30. obljetnice osnutka 136. slatinske brigade Hrvatske vojske, učenici Osnovne škole Eugena Kumičića Slatina izradili su mali izložbeni postav u čast svih pripadnika 136. brigade.

Tijekom listopada “mladi povjesničari”, učenici 7. i 8. razreda marljivo su prikupljali podatke o vojnim djelovanjima brigade te su došli na ideju kako bi mogli za 30. obljetnicu napraviti mini izložbu koja je na kraju predstavljena javnosti u holu škole.

U kombinaciji fotografija s lentom vremena, koja započinje od kolovoza i traje do prosinca 1991. godine te novinskim člancima iz istog razdoblja, učenici su istakli važne vojne događaje u kojima je sudjelovala 136. brigada. Mini izložba pokazuje, osim ratnog puta brigade, kako je izgledao svakodnevni život stanovnika Slatine u početnim godinama Domovinskog rata te pokazuje što su ljudi proživljavali iz dana u dan, živeći pod opasnostima granatiranja te mogućih napada iz okolnih mjesta bivše općine Podravska Slatina.

IMG 8678 1

Učenici su po prvi puta, uz pomoć svojih mentora učitelja povijesti Krešimira Hrženjaka i Dine Mataza, doznali što se to događalo u ne tako dalekoj prošlosti njihova kraja, jer sve ono što su znali o Domovinskom ratu čuli su od svojih majki i očeva, baki i djedova. Učenici su već najavili kako istraživački rad o povijesti Domovinskog rata ne staje samo na priči o 136. brigadi, već planiraju mnoge druge projekte uz pomoć svojih mentora, kojima će istražiti i prikazati cjelokupnu povijest slatinskog kraja u Domovinskom ratu.

Izložbu je posjetio zamjenik gradonačelnika Slatine Ilija Nikolić, koji je ujedno i predsjednik slatinske HVIDR-e, a učenici i njihovi mentori, učitelji povijesti Krešimir Hrženjak i Dino Mataz, upoznali su ga sa svojim radom u sklopu kojega je nastala izložba. Nikolić se zahvalio Krešimiru Hrženjaku i Dini Matazu na svemu onome što rade na očuvanju uspomena na Domovinski rat i hrvatske branitelje, te je potom knjižničarki OŠ Eugena Kumičića Slatina prof. Meliti Schmitz uručio knjige “Slatinska kronika Domovinskog rata” Miljenka Brekala, “Zločin za koji još nitko nije odgovarao” Miroslava Gazde i “Strategijska obrambena operacija ’91./’92. godine” Vinka Vrbanca i Stjepana Antolašića, kako bi učenici imali dodatnih materijala za proširenje znanja i daljnje projekte na tematiku Domovinskog rata koje su najavili, na čemu mu se knjižničarka Schmitz zahvalila.

(www.icv.hr, adf, foto: D. Fišli)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content