“Mladi povjesničari” iz slatinske Osnovne škole Eugena Kumičića pripremili izložbu povodom 30. obljetnice osnutka 136. slatinske brigade

- PROMO -

Povodom 30. obljetnice osnutka 136. slatinske brigade Hrvatske vojske, učenici Osnovne škole Eugena Kumičića Slatina izradili su mali izložbeni postav u čast svih pripadnika 136. brigade.

Tijekom listopada “mladi povjesničari”, učenici 7. i 8. razreda marljivo su prikupljali podatke o vojnim djelovanjima brigade te su došli na ideju kako bi mogli za 30. obljetnicu napraviti mini izložbu koja je na kraju predstavljena javnosti u holu škole.

U kombinaciji fotografija s lentom vremena, koja započinje od kolovoza i traje do prosinca 1991. godine te novinskim člancima iz istog razdoblja, učenici su istakli važne vojne događaje u kojima je sudjelovala 136. brigada. Mini izložba pokazuje, osim ratnog puta brigade, kako je izgledao svakodnevni život stanovnika Slatine u početnim godinama Domovinskog rata te pokazuje što su ljudi proživljavali iz dana u dan, živeći pod opasnostima granatiranja te mogućih napada iz okolnih mjesta bivše općine Podravska Slatina.

IMG 8678 1

Učenici su po prvi puta, uz pomoć svojih mentora učitelja povijesti Krešimira Hrženjaka i Dine Mataza, doznali što se to događalo u ne tako dalekoj prošlosti njihova kraja, jer sve ono što su znali o Domovinskom ratu čuli su od svojih majki i očeva, baki i djedova. Učenici su već najavili kako istraživački rad o povijesti Domovinskog rata ne staje samo na priči o 136. brigadi, već planiraju mnoge druge projekte uz pomoć svojih mentora, kojima će istražiti i prikazati cjelokupnu povijest slatinskog kraja u Domovinskom ratu.

Izložbu je posjetio zamjenik gradonačelnika Slatine Ilija Nikolić, koji je ujedno i predsjednik slatinske HVIDR-e, a učenici i njihovi mentori, učitelji povijesti Krešimir Hrženjak i Dino Mataz, upoznali su ga sa svojim radom u sklopu kojega je nastala izložba. Nikolić se zahvalio Krešimiru Hrženjaku i Dini Matazu na svemu onome što rade na očuvanju uspomena na Domovinski rat i hrvatske branitelje, te je potom knjižničarki OŠ Eugena Kumičića Slatina prof. Meliti Schmitz uručio knjige “Slatinska kronika Domovinskog rata” Miljenka Brekala, “Zločin za koji još nitko nije odgovarao” Miroslava Gazde i “Strategijska obrambena operacija ’91./’92. godine” Vinka Vrbanca i Stjepana Antolašića, kako bi učenici imali dodatnih materijala za proširenje znanja i daljnje projekte na tematiku Domovinskog rata koje su najavili, na čemu mu se knjižničarka Schmitz zahvalila.

(www.icv.hr, adf, foto: D. Fišli)

Povezane vijesti

Skip to content