Na orahovačkom Fakultetu u tijeku 3. Poslijediplomski tečaj stalnog medicinskog usavršavanja I. kategorije ”Rehabilitacija u kliničkoj medicini”

Na Fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo u Orahovici u organizaciji Fakulteta i Hrvatskog kardiološkog društva, u tijeku je dvodnevni poslijediplomski tečaj stalnog medicinskog usavršavanja pod nazivom ”Rehabilitacija u kliničkoj medicini”. Tečaj se sastoji od 23 kvalitetnih predavanja koja drži visoki i najcjenjeniji stručnjaci iz svih dijelova Hrvatske na čelu s prof.dr.sc. Viktorom Peršićem s Klinike Thalassotherapia iz Opatije, doc.dr.sc Duškom Cerovcem iz Specijalne bolnice za medicinski rehabilitaciju Krapinske Toplice, dekanom ovog Fakulteta i europskim akademikom prof.prim.dr.sc Aleksandrom Včevom te izv.prof.prim.dr.sc. Goranom Krstačićem s Poliklinike Srčana Zagreb.

– Kardiovaskularne bolesti su najveći javnozdravstveni problem u razvijenim zemljama i u Republici Hrvatskoj. U Hrvatskoj je od kardiovaskularnih bolesti u 2019. preminulo 42,5 posto ljudi od ukupno umrlih, odnosno 22 tisuće ljudi. Kardiovaskularnu prevenciju i rehabilitaciju moramo unaprijediti stvaranjem centara izvrsnosti stacionarne i ambulantne kardiovaskularne rehabilitacije i njihovim povezivanjem i suradnjom, primjenom metoda digitalnog zdravlja i novim holističkim metodama. Puno je izazova još pred nama, a okružje u kojem živimo zadnjih gotovo dvije godine sučeljavajući se sa posljedicama panedmije koronavriusa, otvara i neka druga, do sada nepoznata, pitanja i probleme. Razvidno je da budućnost donosi nove spoznaje ali ono što već danas znamo, trebamo znati i moramo imati moć primijetiti je kako glavno pitanje za sprječavanje kroničnih nezaraznih bolesti nije ”što treba učiniti?” već ”kako i kada treba učiniti”. Zato su ovakvi tečajevi iznimno važni i krucijalni i od srca se zahvaljujem svim stručnjacima koji su u ova teška vremena došli u Orahovicu i dala sve od sebe da prezentiraju i podjele svoje znanje s našim studentima – rekao je u uvodu jedan od voditelja tečaja dr. Goran Krstačić.

Poslijediplomski-tecaj-Goran-Krstacic

Otvorenju tečaja nazočio je i orahovački gradonačelnik Saša Rister.

– Suradnja Grada i Fakulteta je već niz godina od samog pokretanja studija do danas, više nego odlična. Zajedno stvaramo nove mogućnosti i vrijednosti, evo pri kraju je izgradnja  Centar za rehabilitaciju kardiovaskularnih bolesti, ostvarili smo odličnu suradnju putem koje je Fakultet potpisao sporazum s našom srednjom školom o pokretanju smjera fizioterapije u istoj za što je već sada pokazan velik interes. Grad Orahovica teži ka razvoju zdravstvenog turizma, tu nam je naš Centar za edukaciju ”Merkur”, a veliki utjecaj imat će i naš novi veliki projekt uređenja kompleksa ”Jezero-Hercegovac-Ružica grad” koji će imati smještajni kapacitet za 80-ak osoba. Od srca hvala dekanu Včevu koji je veliki vizionar, čovjek koji je Orahovici donio nemjerljivo puno i siguran sam da ćemo zajedno i dalje stvarati nove vrijednosti za dobrobit svih uzrasta građana Orahovice i okolice – zaključio je Rister.

Poslijediplomski-tecaj-2

Dekan Aleksandar Včev osim organizacije ovog Tečaja, poveo je nazočne stručnjake u razgled budućeg Centra za prevenciji, dijagnostiku i kardiovaskularnu rehabilitaciju.

– Zgrada sada ima 1300m² korisne površine. Danas je priključena struja i sada slijede unutarnji radovi. Većina radova kada gledamo ukupno je završena. Uređena je fasada, postavljena je stolarija i novi krov, unutrašnje instalacije tako da uz ove preostale radove očekujemo u 11 mjesecu ove godine završetak i otvorenje Centra. Svi ovi visoki stručnjaci koji su priznati u zemlji i inozemstvu dali su pohvale za naš Centar i prepoznali su Orahovicu u koju rado dolaze svake godine i bit će nam mentori kada se bude proradilo – rekao je dekan Včev.

(www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content