Ništa od ukidanja pomicanja sata, 31. listopada kreće zimsko računanje vremena

- PROMO -

IAKO je Europska komisija (EK) još prije tri godine predložila da se ukine sezonsko pomicanje sata, države članice se o tome još nisu dogovorile, a čini se da u dogledno vrijeme ni neće.

-U nedjelju, 31. listopada, pomaknut ćemo sat – izjavio je glasnogovornik Stefan De Keersmaecker, odgovarajući na pitanje novinara što se događa s prijedlogom da se ukine pomicanje sata svake zadnje nedjelje u ožujku i zadnje nedjelje u listopadu.

Pomicanje sata trebalo je prestati 2019. godine, nakon što je bivši predsjednik EK Jean-Claude Juncker 2018. to predložio za cijelu Europsku uniju, s time da je članicama prepušteno da odluče hoće li zadržati ljetno ili zimsko računanje vremena – prenosi index.hr

Prijedlog je 2019. podržao Europski parlament, no trebaju ga usvojiti države članice. Trenutno nema nikakvih naznaka da bi prijedlog mogao dobiti njihovu potporu.

-Stvar je sada u rukama država članica – rekao je glasnogovornik De Keersmaecker.

Europski ministri prometa odlučili su u prosincu 2018. odgoditi odluku o ukidanju sezonskog pomicanja sata do 2021. ali se nakon toga ništa nije dogodilo po tom pitanju.

Pomicanje sata kao kompromis

Odluka o tome hoće li neka država članica uzeti kao trajno ljetno ili zimsko vrijeme ovisi o njezinu zemljopisnom položaju i stoga je teško očekivati dogovor o prijedlogu EK koji se sada čini ishitren, iako to nitko ne želi službeno priznati.

U Europskoj uniji postoje tri vremenske zone i najveća je srednjoeuropska, od Poljske na istoku do Španjolske na zapadu.

Kada bi sve zemlje iz te vremenske zone uzele primjerice trajno ljetno računanje vremena, u Španjolskoj, Belgiji, Nizozemskoj, Danskoj zimi bi sunce izlazilo tek sredinom prijepodneva, a na sjeverozapadu Španjolske oko 10 sati.

U slučaju da uzmu zimsko kao trajno vrijeme, sunce bi na istoku Poljske izlazilo u tri sata ujutro, u Varšavi u 3 sata i 15 minuta, a u Berlinu u 3 sata i 44 minute.

S druge strane, kada bi zemlje na zapadu i sjeveru kontinenta ušle u zapadnoeuropsku vremensku zonu, što bi bilo prirodno, nastale bi nove komplikacije jer bi primjerice Francuska i Njemačka spadale u dvije različite vremenske zone.

Stoga se čini da je sezonsko pomicanje sata, uz sve nedostatke, ipak najbolji kompromis.

(index.hr)

Povezane vijesti

Skip to content