NOVI ZAKON O RADU Za rad od kuće morat će biti plaćen trošak režija: Uvodi se i pravo radnika na nedostupnost izvan radnog vremena

Novi Zakon o radu, čiji je opsežan nacrt prijedloga jučer (ponedjeljak) dostavljen socijalnim partnerima, sindikatima i poslodavcima, predviđa niz značajnih promjena na tržištu rada, a posebno su zanimljive odredbe o uvjetima rada na izdvojenom mjestu rada ili na daljinu, koji se masovno koristi od početka pandemije i koji je bio glavni razlog za donošenje novog Zakona o radu.

Prema pisanju Jutarnjeg lista, njime će se ograničiti i sklapanje ugovora na određeno te skratiti otkazni rok na sedam dana ukoliko radnik dobije otkaz zbog “skrivljenog ponašanja”. Također, u slučaju izvanrednog otkaza kojeg daje poslodavac zbog teške povrede radnih obveza, uvodi se mogućnost privremenog udaljenja radnika s posla, ali uz priznavanje svih prava iz radnog odnosa.

Iz Hrvatske udruge poslodavaca nisu ništa komentirali oko nacrta prijedloga Zakona o radu, a više o svemu znat će se nakon pregovora koji počinju idući tjedan.

(jutarnji.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content