Odavanjem počasti obilježena godišnjica oslobođenja Virovitice u 2. svjetskom ratu

U organizaciji Udruge antifašističkih boraca i antifašista Virovitica na virovitičkom Gradskom groblju kod spomen obilježja poginulim antifašistima u 2. svjetskom ratu obilježena je godišnjica oslobođenja Virovitice. Tim povodom su se okupili antifašisti s područja Orahovice, Slatine i Virovitice.

– U oslobađanju Virovitice sudjelovale su 12. divizija NOV Jugoslavije u čije su sastavu bile 12. slavonska proleterska brigada te osječka i čehoslovačka brigada. Ovdje smo se okupili da se ne zaborave povijesne vrijednosti NOB-a, antifašističke borbe i Domovinskog rata. Povjesničari trebaju mladima pravedno prenijeti prošle događaje, kako se slično ne bi ponovilo – tim povodom je naglasila predsjednica Udruge Vesna Hercigonja.

IMG 8519 Custom e1633772576376

U ime predsjednika Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske Franje Habulina sve je pozdravio Lazo Đokić.

– Mi smo se borili protiv puno veće pandemije nego što je to koronavirus. Fašizam, kojega smo pobijedili, odnio je preko 50 milijuna života. Trebamo se boriti da se fašističke ideje ponovno ne prošire – između ostalog je rekao Lazo Đokić.

Na kraju su delegacije položile vijence ispred spomen obilježja poginulim antifašistima.

(www.icv.hr, mš)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content