Održana tradicionalna 26. orahovačka Fišijada: Stanko Knežević iz Donje Motičine skuhao najbolji fiš

U organizaciji Turističke zajednice i Grada Orahovice u središnjem gradskom parku održana je tradicionalna 26. orahovačka Fišijada, natjecanje u kuhanju fiš-paprikaša. Prijavilo se ukupno 37 ekipa, a organizator se pobrinuo da svaka ekipa dobije ložište, šarana, litru vina, klupu i stol. Sve je začinilo prekrasno jesensko vrijeme s prepoznatljivim zubatim suncem, a adut više za dobar provod bio je odlični Tamburaški sastav ”Kas”iz Osijeka.

– Fišijada je jedna od također naših tradicionalnih jesenskih manifestacija u sklopu koje promoviramo šarana kao prepoznatljivu ribu našeg podneblja te ovu jedinstvenu riblju deliciju specifičnu za Slavoniju i ovaj kraj. Hvala svim ekipama koje su se odazvale, hvala Poljoprivrednom poduzeću Orahovica koje je doniralo šarana za fiš koji se kuhao i besplatno podijelio svim posjetiteljima, i veliko hvala svima koji su i ovoga puta napunili naš park. Čestitam onim najuspješnijima i vjerujem da se u još većem broju vidimo nagodinu – rekao je uoči proglašenja pobjednika gradonačelnik Saša Rister.

Nakon dva sata kuhanja i provoda uz tamburaše, stručno ocjenjivačko povjerenstvo, u sastavu Zlatko Ivanković kao predsjednik te Damir Tankosić i Vladimir Pleša kao članovi, krenulo je u ocjenjivanje 37 uzoraka.

1710fisijada-2

– Ocjenjivali smo boju, okus, način kuhanja, odnosno kompoziciju namirnica i posebno kvalitetu kuhanja ribe. Uzorci su bili jako dobri, imali smo težak zadatak, posebno na samom kraju kada je u mrtvoj utrci bilo 6 uzoraka i samo su nijanse odlučile. Pobjednički je dosita bio najukusniji i imao najbolje skuhanu ribu. Od srca čestitam najboljima i zahvaljujem se svima koji su se odvažili kuhati – rekao je Ivanković.

Najbolji fiš-paprikaš tako je u Orahovici skuhao Stanko Knežević iz Donje Motičine, drugo mjesto pripalo je ekipi Toma, Čiko i Dado iz Orahovice dok je treće mjesto osvojila ekipa Švalfaedro također iz Orahovice.

– Prije svega čestitam svim ekipama koje su sudjelovale i kuhale. U Orahovicu sam došao družiti se s prijateljima i provesti ugodno poslijepodne uz odlični TS KAS, a fiš jednostavno uživam kuhati, to je moja velika ljubav. Kada god idem ne neko natjecanje ili kuham za prijatelje ja se tri dana pripremam, čak i supruga zna biti ljuta na mene koliko pažnje tome posvećujem – uz osmijeh poručuje prvi majstor fiša orahovačke Fišijade Stanko Knežević te kaže kako velike tajne dobrog fiša zapravo i nema.

1710fisijada-5

– Važna je prije svega ljubav, dati cijelog sebe u kuhanje, a onda paprika i to dobra paprika i određena količina. Naravno da je važna i dobra riba, i onda kada uz sve to imaš dobru ekipu, dođe i pobjeda. Hvala organizatorima na odličnoj organizaciji i vidimo se sigurno nagodinu – zaključio je pobjednik Knežević. A onda je uslijedio tamburaški show Dinka Glavaša i njegovog KAS-a koji su razgalili puni park i pokazali koliko ljudima nedostaje svirke, druženja i zabave.         

(www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content