Otvoren specijalizirani praktikum u Ugostiteljsko-turističkoj školi Osijek: Opremljen suvremenom opremom i inovativnim tehnologijama

U sklopu Regionalnog centra kompetentnosti Ugostiteljsko- turističke škole Osijek jučer (četvrtak) je svečano otvoren Specijalizirani praktikum kuharstva i slastičarstva u sklopu 24 milijuna kuna vrijednog projekta VIRTUS financiranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Naime, Ugostiteljsko-turistička škola u Osijeku jedna je od 25 strukovnih škola u Hrvatskoj imenovana Regionalnim centrom kompetentnosti i to u sektoru turizma i ugostiteljstva. Takvi Regionalni centri kompetentnosti (RCK) su zamišljeni kao mjesta izvrsnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, u kojima će se uz osnovnu djelatnost obrazovanja i učenja temeljenog na radu, obavljati i osposobljavanje i usavršavanje u područjima koji pridonose poboljšanju kvalitete strukovnog osposobljavanja i njegove prilagodbe potrebama gospodarstva i tržištu rada.

Upravo iz tog razloga značajno je otvorenje specijaliziranog kuharsko-slastičarskog praktikuma kojem su nazočili zamjenik osječko-baranjskog župana Josip Miletić sa suradnicima, dogradonačelnica Jasenka Crnković te predstavnici resornih ministarstava.  

– Drago mi je što mogu biti na otvorenju praktikuma Ugostiteljsko-turističke škole u kojem će se educirati mladi ljudi i kreirati nova radna snaga, silno potrebna tržištu rada u daljnjem razvoju gospodarstva. Ovo je izuzetno važan projekt i za razvoj turizma na našem području jer uz ovakve centre možemo ostvariti značajan uspjeh, a ujedno je i pokazatelj odlične suradnje lokalne, regionalne i nacionalne razine uz kvalitetno korištenje europskih sredstava – kazao je Miletić.

IMG-2624

O samom projektu, njegovom funkcioniranju te značaju govorio je je ravnatelj i voditelj Regionalnog centra kompetentnosti Andrej Kristek.

– Kroz projekt VIRTUS RCK uspostavljen je moderan praktikum kuharstva i slastičarstva za nastavu, obrazovanje, usavršavanje i osposobljavanje učenika i svih ostalih polaznika. Opremljen je suvremenom opremom i inovativnim tehnologijama, a polaznici koji steknu iskustvo i znanje u korištenju te opreme bit će potpuno spremni raditi kod poslodavaca. Uz prostore škole u potpunosti će se obnoviti dom škole i prenamijeniti u Akademis – dom i hostel, a obnova i dogradnja prostora predviđa se i kod projektnog partnera Srednje strukovne škole Vinkovci. Ustrojavanjem regionalnog centra kompetentnosti kroz infrastrukturu stvaraju se uvjeti za ulaganje u znanje i primjenu novostečenih znanja i vještina u radu. Stoga je RCK važan za društveni i gospodarski razvoj ne samo Osječko-baranjske županije nego i šire regije – naglasio je Kristek.

Svečano otvorenje započelo je izložbom “Zlatno doba osječkog ugostiteljstva”, te zanimljivim kratkim filmom Memento: “Da ti kažem kako je bilo, bilo je neponovljivo”.

– Ideja o filmu i izložbi koja govori o “zlatnim vremenima” ugostiteljstva, nastala je prije nekoliko mjeseci, ali realizacija je zahtijevala opsežno istraživanje o ugostitljskim objektima koji su radili u Osijeku krajem 70-tih pa do sredine 90-tih-kada su se “lokali” počeli zatvarati a nastupila je jedna nova gastronomska scena. Interesantno je što materijala u tom segment gotovo da i nema, pa smo se obratili bivšim djelatnicima koji su u svojim privatnim albumima  sačuvali fotografije, te osobnim izjavama svjedočili o “zlatnom dobu” ugostiteljstva, jelima koja su posluživali, te uglednim gostima koji su posjećivali lokale – rekla je o nastajanju filma i izložbe autorica Ivana Draganić, osoba za vidljivost, komunikacije i horizontalne teme RCK-a.

IMG-2603

U filmu su se mogle čuti i neke poznate i nepoznate zanimljivosti poput gurmanskih naklonosti prema jelima od divljači nekadašnjeg predsjednika Jugoslavije Josipa Broza Tita, a koje mu je spravljao njegov osječki kuhar i prijatelj Franjo Nađ, te brzini kojom je jeo prvi predsjednik RH dr. Franjo Tuđman, a koji je odmah po završetku ručka napuštao stol pa dobar dio njegove pratnje jelo nije ni dočekalo.

Drugi dio predstavljanja praktikuma ostavljen je nastavnicima kuharstva, koji su uz pomoć svojih mladih učenika, ponudili nekoliko jela pripremljenih na novoj specijaliziranoj i najsuvremenijoj opremi.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content