Predstavljen projekt Bibi – lutak pitalica: Najmlađi mogu uživati u igrano-animiranim serijama, ali i slikovnicama/bojankama

Danas (srijeda) je u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica predstavljen projekt Bibi – lutak pitalica. Bibi je nastao na predlošku animirano-crtanih igrano-lutkarskih serija koje su radili Denis Špegelj i Alen Bjelica, u suradnji s Ninom Perušić i Filipom Jurjevićem iz Zadra te ilustratoricom Anjom Brabec iz Virovitice. Tako je i premijerno prikazana prva epizoda serijala o Bibiju – Prijateljstvo.

Na predstavljanju projekta, osim autora i ilustratorice prisustvovala je i zamjenica gradonačelnika grada Virovitice Vlasta Honjek – Golinac, kao i ravnatelj Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica Robert Fritz koji je na početku sve srdačno pozdravio i zaželio dobrodošlicu.

Prema riječima autora Alena Bjelice, Bibi je nastao kao poklon njegovom sinu za rođendan, a od te jedne epizode u suradnji s Denisom Špegeljom nastao je cijeli projekt Bibija koji se sastoji od 12 epizoda igrano-animirane serije o Bibiju i Luni, kao i od kolekcije slikovnica koje su ujedno i bojanke, a sadrže 12 nastavaka te su originalne, ručno slikane i crtane. U animiranoj seriji glume Sara Lustig kao Bibi i Vjera Vidov kao Luna. Zapravo, riječ je o svijetu jednog znatiželjnog lika Bibija, koji ima stotinu pitanja o životu, a na njih sve odgovara njegova prijateljica Luna.  

20211027_120340

– Same slikovnice imaju sveukupno 232 stranice, a igrana serija ima 12 epizoda s ukupno 91 minutom materijala. Projekt je započeo 2018. godine i stvarno je dugo trajao jer je bilo jako puno materijala i svakim novim materijalom je nastajala neka nova nadopuna – kaže Alen Bjelica.

Da je ovaj projekt vrlo važan ističe i ilustratorica slikovnica, inače nastavnica likovne kulture u Osnovnoj školi Ivane Brlić-Mažuranić Anja Brabec.

– Ovo je važan projekt jer se radi za djecu koja, po mom mišljenju, imaju malo ovakvih sadržaja. Drago mi je što sam dio ovog projekta u kojemu djeca, osim kroz video, mogu uživati i u ilustracijama koje su ujedno i bojanke pa se mogu kreativno izraziti – ističe ilustratorica Anja Brabec kojoj je ovo prvi ovakav projekt.

Kroz serijal slikovnica, koje su namijenjene djeci vrtićke dobi i onima u nižim razredima osnovnih škola, dotiču se tema koje su djeci inače bliske. Isto tako ovim projektom se potiče i sam razvoj djeteta osobito u predškolskoj fazi.

– Interes djece nije na likovima koji iskaču, skaču, padaju s neba, već da nešto nauče o vanjskom svijetu i novim pojmovima. Također, cilj je da sami shvate i da kroz igrane serije i slikovnice, koje su ujedno i bojanke, sami sudjeluju u kreativnom radu. S obzirom da su slikovnice pisane velikim tiskanim slovima dejca već u ranoj razvojnoj fazi, od 4, 5 godina, mogu sami čitati, gledati slike, spoznavati nove pojmove, a isto tako i bojati – objašnjava autor A. Bjelica te kaže kako su reakcije djece odlične.

Slikovnice/bojanke o Bibiju i Luni možete nabaviti putem webshopa ili u knjižarama Školske knjige diljem Hrvatske, a u najavi je i novi serijal.

(www.icv.hr, ib)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content