S novom godinom JMBG odlazi u povijest, objašnjavamo što točno znači tih 13 znamenki

- PROMO -

S novom godinom JMBG odlazi u povijest. Jedinstveni matični broj građana, još je prije 20 godina ispustio riječ jedinstven, a prije 10 je i prestao biti jedinstven, uvođenjem OIB-a. Od tada se ionako rijetko koristi, nema ga više ni na jednom novijem dokumentu, a ako ste ga zaboravili i zatreba vam, nije ga tako lako niti doznati – piše RTL.

Kad se beba rodi, automatski dobiva matični broj građanina, zvan JMBG. 13 znamenki koje pamte rijetki. Uvođenje OIB-a potisnulo je korištenje JMBG-a. Oba su broja identifikacija građana. Mnogi ih miješaju. Ali razlika je velika, OIB je puno sigurniji. Iako ga je teško doznati jer ga u novim dokumentima više nema, kada pogledate nečiji JMBG, možete jako puno znati o toj osobi.

Prvih sedam znamenki označava datum i godinu rođenja. Sljedeće dvije kriju regiju u kojoj je osoba rođena. Pa slijedi redni broj osobe unutar datuma i regije rođenja, te spol. A zadnja je znamenka kontrolna. Budući da već 11 godina, otkad je uveden OIB, više nitko i ne traži JMBG, osim možda u banci, čudi što nije ukinut ranije…

Od Nove godine građani više neće imati nedoumice koji broj što znači. Nakon skoro pola stoljeća, matični broj građanina postaje povijest. (rtl.hr)

Povezane vijesti

Skip to content