Sastanak premijera Plenkovića sa županima – o borbi protiv koronavirusa, pripremama za ulazak u Schengen i europodručje te provedbi Nacionalnog plana oporavka i otpornosti

Zagrebačka županija i Grad Zaprešić, u petak su bili domaćini sastanka Vlade RH sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina, koji je održan u Zaprešiću. Na sastanku je nazočio i virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Premijer Andrej Plenković poručio je na sastanku sa županima te predstavnicima Udruge gradova i Zajednice općina da je petogodišnja praksa takvih sastanaka stvorila sinergiju i povjerenje te intenzivan zajednički rad. Sada se, dodao je, nalazimo u fazi političke stabilnosti, a Vlada, župani, gradonačelnici i načelnici zajedno će raditi u sljedeće tri godine na boljitku u svim mogućim aspektima života građana.

-Vjerujem da je ova petogodišnja praksa stvorila jednu vrstu sinergije, povjerenja i intenzivnog zajedničkog rada, a od našeg zadnjeg susreta mislim da smo kao Vlada djelovali brzo, odlučno i odvažno po tri ključna pitanja: odgovora na korona krizu, zatim uspješnu turističku sezonu te očuvanju radnih mjesta – istaknuo je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

PDC_1159

Premijer je čestitao i novoizabranom predsjedniku Hrvatske zajednice županija, županiju Brodsko-posavske županije Danijelu Marušiću.

-Zdrava lokalna zajednica čini temelje i stupove nacionalnog, europskog i globalnog društva, a na nama je da joj pružimo podršku i priliku za daljnji razvoj – istaknuo je Marušić.

Govoreći o pandemiji koronavirusa, naglasio je sinergijsko djelovanje lokalne, regionalne i nacionalne razine u borbi sa svim izazovima koje je donijela.

-U najvećoj krizi stvorili smo najbolje preduvjete za razvoj i stojimo na raspolaganju svim županijama kako bismo pomogli i podržali njihove projekte. Usvojili smo sve strateške dokumente na vrijeme te smo postavili financijski okvir za napredak i razvoj. Sada krećemo u fazu gospodarskog oporavka, a zajednički strateški cilj je članstvo u Schengenu i Eurozoni. Osim toga, moramo iskoristiti priliku koju nudi 25 milijardi eura bespovratnih europskih sredstava koje su nam na raspolaganju za razvoj Hrvatske u idućih deset godina – poručio je Plenković dodavši da nakon gotovo dvije godine borbe s pandemijom imamo više zaposlenih nego pretkrizne 2019. godine, dok je nezaposlenost na sedam posto.

Zamjenik župana Zagrebačke županije Ervin Kolarec zahvalio je Vladi na podršci Zagrebačkoj županiji na svim dosadašnjim projektima, a posebno je istaknuo projekt Rimac.

-Milijarda i pol kuna iz Nacionalnog plana oporavka odobrena je za investiciju upravo u Zagrebačkoj županiji i to Mati Rimcu za istraživanje, razvoj i proizvodnju vozila, nove mobilnosti i prateće infrastrukture. Uz to, tvrtka Rimac automobili ove godine započela je izgradnju 200 milijuna eura vrijednog kampusa, čime ne samo Zagrebačku županiju, već i Republiku Hrvatsku pozicioniraju na automobilsku kartu svijeta – naglasio je Kolarec.

PDC_1109

-Kako bi održala gospodarstvo na dosadašnjoj razini, Županija je dala svoj doprinos rekordnim iznosom bespovratnih potpora poduzetnicima u dvije pandemijske godine – 24 milijuna kuna – rekao je Kolarec, istaknuvši pritom da je zasigurno najveći i najkompleksniji projekt pred nama – obnova od potresa.

Gradonačelnik Zaprešića Željko Turk naglasio je kako iz radne atmosfere u suradnji s Vladom proizlaze mnogi projekti.

Kako na lokalnim nivoima, tako i preko regionalne razine, a i u kontekstu Vlade, slijedimo zajednički cilj, a to je bolji i kvalitetniji razvoj općina i gradova te zajednice u cjelini – zaključio je Turk.

(www.hrvzz.hr, foto: K. Toplak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content