Službeno otvoren pumptrack poligon u Virovitici: Sportsko-rekreacijska zona postala bogatija za još jedan sportski sadržaj

Nakon nešto manje od tri tjedna intenzivnih radova, krajem prošlog mjeseca dovršena je izgradnja pumptrack poligona u Virovitici, čime je ona postala peti grad u Hrvatskoj s takvim sadržajem. A u njemu mogu uživati svi– od onih najmlađih, do onih koji se i dalje osjećaju dovoljno mladima i žele osjetiti malo adrenalina.

MG 6273

– Nakon brojnih ulaganja Virovitičko-podravske županije u razvoj cikloturističkih sadržaja, osluškivali smo potrebe na terenu i shvatili da je u gradu potreban jedan pumptrack poligon. U dogovoru s klubovima, ponajviše s Biciklističkim klubom Bor, odlučili smo se prijaviti na natječaj za izgradnju poligona koji je danas svečano otvoren, a samim time smatram da smo Viroviticu i Virovitičko-podravsku županiju nadogradili na jedan vrlo atraktivan način koji će privući izuzetno velik broj posjetitelja, u što smo se uvjerlili i prije samog otvaranja. Isto tako, ovim novitetom postat ćemo još prepoznatljiviji na cikloturističkoj karti Hrvatske, a već od iduće godine planira se organizacija turnira koji će obuhvatiti svih pet pumptrack poligona koji su do sada izgrađeni, pa tako i ovaj u Virovitici – istaknula je Martina Jakelić, direktorica Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije.

Pumptrack poligon smješten je u sportsko-rekreacijskoj zoni Virovitice, točnije između SRC Vegeška i multifunkcionalne hale Viroexpo nedaleko od nogometnog igrališta i teniskih terena. Nositelj ovog projekta je Virovitičko-podravska županija, a projekt je realiziran uz partnerstvo s Gradom Viroviticom i uz potporu Ministarstva turizma i sporta u okviru nacionalnog Programa razvoja cikloturizma na kontinentu u 2021. godini. 

MG 6234

– Svakodnevno možemo vidjeti brojne dječake i djevojčice, djecu svih uzrasta, rekreativce, ali i one koji se profesionalno bave biciklizmom kako posjećuju novootvoreni pumptrack poligon, što je zasigurno pokazatelj da smo pogodili s ovim sadržajem. Ne želimo stati na ovome, veselimo se novim projektima koji su u planu, a mogu slobodno reći kako ćemo se i dalje prijavljivati na ovakve natječaje te omogućiti i ostalim gradovima u Virovitičko-podravskoj županiji da dobiju svoje pumptrack poligone, jer interes je zaista velik – rekao je župan Igor Andrović.

Gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin otkrio je što još građani Virovitice mogu očekivati u dogledno vrijeme.

– Ovo je samo jedan od sadržaja koji će biti izgrađen na prostoru bivše vojarne, a pred nama je još puno radova. U planu je izgradnja velikog parkirališta koje bi ujedno služilo za održavanje raznih manifestacija na otvorenom, očekuje se izgradnja virovitičkog kupališta odnosno tri bazena koji će također biti u sklopu spomenutog kompleksa, željeli bi izgraditi novu natjecateljsku dvoranu i gimnastičku dvoranu, odnosno sve što spada u kategoriju sporta i rekreacije. Olakotna je okolnost je što je zemljište u vlasništvu grada, a idejna rješenja već su u fazi razrade kako bi se u što skorije vrijeme mogli okrenuti investitorima, odnosno investicijama. U razdoblju do 2027. godine želimo povući što je moguće više financijskih sredstava iz EU fondova, a upravo će nam to pomoći da ostvarimo sve što je u planu – rekao je gradonačelnik Ivica Kirin.

Adria Bike poligon površine 865 m2 izgrađen je na gradskoj parceli površine oko 1800 m2, u suradnji s partnerima iz Slovenije – tvrtkom Alliance ASE specijaliziranom za izgradnju ovakvih poligona, a iz Biciklističkog kluba Bor istaknuli su zadovoljstvo novim sadržajem.

MG 6226

– Ovo za nas znači novo mjesto za rekreaciju i vježbu vlastite kondicije i tehnike vožnje. Isto tako, ovo je odličan način za privlačenje mladih i novih članova u klub, a planiramo i organizirati turnir na ovom poligonu, možda već iduće godine. Što se tiče samo pumptracka, to je neprekidna petlja ravnina i uzvisina po kojoj se može voziti i bez pedaliranja. Oblik pumptracka omogućuje zabavnu, ali i sigurnu sportsku aktivnost na površini koja može biti manja od košarkaškog terena. Asfaltni pumptrackovi pogodni su za sve veličine bicikala, skateboardova, koturaljki, romobila i slično. Na pumptracku se mogu voziti biciklisti svake životne dobi i tehničke spremnosti – izjavio je Ivan Vrbanić, predsjednik BK Bor Virovitica.

MG 6312

Ukupna vrijednost projekta iznosila je 500.000 kuna. Iznos potpore Ministarstva turizma i sporta iznosio je 320.000 kuna, dok je Virovitičko-podravska županija sudjelovala sa 170.000 kuna, a grad Virovitica, uz preuzimanje dijela financijskih obaveza, ustupio je zemljište za izgradnju biciklističkog parka. Projekt je osmislila, pripremila i operativno provela Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije.

(www.icv.hr, mra, adriabike.hr, foto: M. Rođak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content