Tradicionalni Dani kruha u Čačincima: Bogatstvo ljubavi i topline slavonskog bakinog stola

U organizaciji Turističke zajednice općine Čačinci, Osnovne škola Antuna Gustava Matoša i Kulturno-umjetničkog društva ”Čačinci” na Trgu kardinala Franje Kuharića održani su tradicionalni Dani kruha u Čačincima poznati pod nazivom ”Za bakinim stolom”. Kako je već poznato kulturno-umjetnički program je otkazan zbog nepovoljne epidemiološke situacije, ali je održan prekrasan sajam na kojem su se izlagači, učenici osnovne škole, članice KUD-a, Udruga umirovljenika i lokalni OPG-ovi predstavili sve ljepote slavonske jeseni, od kruha i raznih krušnih proizvoda do svih onih jesenskih plodova koji krase ovaj kraj kao što su jabuke, grožđe, bundeve, kukuruz i na kraju je sve začinjeno ukusnim čačinačkim kolačima.

Posebno upečatljiv bio je prikaz tog bakinog stola kojeg su pripremili članovi Udruge umirovljenika i koji pokazao dušu ovog sajma, bogatstvo ljubavi i topline slavonskog bakinog stola.

Za-bakinim-stolom-4

– Ovo je naša tradicionalna i prepoznatljiva manifestacija u kojoj sam ponosna da cijelo mjesto diše zajedno. Uključen je kompletan civilni sektor naše općine, svi su bili prisutni od najmlađih do najstarijih i posebno moram istaknuti ove godine iznimnu aktivnost i pomoć naše Udruge umirovljenika koji su si doista dali truda i pripremili niz ukusnih gastro proizvoda, ustupili nam i ukrasili svoj prostor u skladu s manifestacijom. Naravno djeca Osnovne škole kao i uvijek su uz svoje učiteljice i učitelje te roditelje bila kreativna i vrijedna. Hvala svima od srca i nadam se kako će iduće godine ovu manifestaciju moći održati u njenom pravom svjetlu i izdanju – rekla je direktorica Turističkog ureda Čačinci Ana Marunica. Sajam je otvorio načelnik općine Alen Jurenac.

Za-bakinim-stolom-1

– Iako smo malo zakinuti ove godine zbog nemogućnosti organizacije kulturno-umjetničkog programa, moram reći da sam iznimno ponosan na sve sudionike. Čačinci su ponovno pokazali ono što nas oduvijek krasi, a to je zajedništvo i ljubav prema svome mjestu i općini. Sajam je odlično pripremljen, bila je tu doista šarolika lepeza jedinstvenih slavonskih proizvoda, posebno onih s čačinačke trpeze, odnosno bakinog stola i doista od srca svima koji su dali sebe u ovu priču – rekao je načelnik Jurenac. Sve nazočne i hranu koja je izložena blagoslovio je župnik čačinački, velečasni Nedjeljko Androš, a sve je završilo, onako kako to u Slavoniji jedino i može završiti, uz zvuke tamburice.                    

(wwww.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content