TRIKOVI TRGOVACA Jeste li primijetili da u velikim trgovinama u kojima kupujete namirnice nema prozora? Evo zašto je to tako

Mnogi se kupci vjerojatno nikad nisu upitali zbog čega je većina supermarketa bez prozora, odnosno staklenih zidova, a niti su obraćali pozornost na glazbu koja se pušta u trgovini. Također, većina kupaca nije ni zapazila kakav je pod u trgovinama, a ako i jest zapazila, ne zna zbog čega je baš takav. Ipak, sve to ima svoju svrhu i razlog zašto je baš tako, piše RTL.

Istraživački tim portala Bravo.de pojasnio kakvim se trikovima koriste trgovci kako bi kupce što dulje zadržali u trgovini.

Zašto nema prozora na trgovinama?

Naime, prozora kao ni satova u trgovinama nema kako bi kupci izgubili pojam o vremenu i što dulje se zadržali u trgovini. Tako većina kupaca u trgovini provede dulje vremena od planiranog i uzme više stvari nego su prethodno planirali.

Pogled kroz prozor kupce vraća na pomisao o vremenu i na razmišljanje koliko su već dugo u trgovini. Jer, što se kupci duže zadrže u trgovini, uzet će više proizvoda i potrošiti više novca, prenosi Fenix magazin.

No, postoje i praktični razlozi zašto nema prozora ili staklenih zidova: izravna sunčeva svjetlost može izblijediti ambalažu. Tada proizvodi više ne izgledaju tako privlačno i neće se tako brzo prodati.

Položaj proizvoda

Skuplji proizvodi uvijek su posloženi u razini očiju. Proizvodi na popustima se nalaze na dnu polica, a brendirani i skuplji artikli su također u razini očiju. Cijene su označene na način da prvim pogledom pomislimo da su povoljnije nego što doista jesu.

Zašto supermarketi imaju popločane podove?

Na primjer, mnogi supermarketi imaju popločane podove. Zašto? Jer kolica za kupovinu na njima stvaraju veliku buku! Ako ne želite privući pozornost i živcirati druge, sporije se krećete trgovinom. Kao rezultat toga, kupac automatski dolazi u iskušenje da malo pregleda i potroši više novca na stvari kojih možda čak nema na svom popisu za kupovinu.

Glazba

Kad su trgovine pune i previše je ljudi, tada se najčešće pušta energična i glazba brzog ritma. To bi trebalo potaknuti ljude da se trgovina ponovno brzo isprazni. Prema nekim istraživanjima kupcu više troše uz laganiju glazbu, jer ona usporava u kretanju pa dulje vremena provode u trgovini.

(rtl.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content