U Češkom domu u Virovitici započela manifestacija “Odjeci 19. Proljetnih zvukova Jana Vlašimskog”

U organizaciji Češke besede Virovitica te uz pokroviteljstvo i financijsku potporu Savjeta za nacionalne manjine RH, posredstvom Saveza Čeha u RH od 2. do 24. listopada u Virovitici se održava Međunarodni festival kulture, Odjeci 19. Proljetnih zvukova Jana Vlašimskog.

Međunarodni festival održava se u Češkom domu, u Glazbenoj dvorani Jana Nepomuka Vlašimskog, a započeo je jučer kada su u predprogramu ovog događaja nazočni mogli vidjeti niz video sadržaja vezanih uz jubileje ovog društva. Nakon toga je u večernjim satima uslijedila i svečanost otvorenja Odjeka 19. Proljetnih koja je bila u prigodi obilježavanja 10. obljetnice otvorenja Glazbene dvorane Jana Nepomuka Vlašimskog.

Tim povodom klavirski koncert održao je stalni suradnik Češke besede iz Virovitice, profesor glazbe Perica Mihaljević iz Virovitice koji je tom prigodom izveo niz svojih skladbi, a koncert je započeo izvedbom svoje “Vlašimsky fantazije” skladbe koju je skladao prije 11 godina i koja je ujedno i himna Proljetnih zvukova Jana Vlašimskog. I ovom prigodom Perica Mihaljević dokazao se kao vrsni glazbenik, klavirista i skladatelj, ali i kao odlični poznavatelj lika i dijela Jana Vlašimskog.

hfdgdfg

Ovu glazbenu večer uveličala je i plesna skupina Češke besede Virovitica koja je izvela Češki narodni ples s početka 20. stoljeća, te koloplet čeških narodnih pjesama i plesova.
Predsjednica Češke besede Virovitica Jasna Berger istakla je zadovoljstvo što je upravo ovaj ukupni glazbeni sadržaj bio početak ove cjelomjesečne manifestacije.

Naziv “Odjeci proljetnih zvukova….” upravo dolazi iz činjenice da se zbog epidemioloških mjera ova manifestacija nije mogla održati u proljeće, kada je njen raspored. Ovogodišnja svečanost nije slučajno započela koncertom Perice Mihaljevića, jer osim toga što smo manifestaciju htjeli započeti glazbom, bila je ovo i prigoda da profesor Mihaljević obilježi i svoj jubilej…10 godina uspješne suradnje s Češkom besedom Virovitica. Slijedi još niz zanimljivih događaja do 24. listopada koji će se održati u Ćeškom domu i nadam se da situacija s koronom neće onemogućiti da u našim prostorima imamo drage goste. Ako se ipak to desi, uraditi ćemo video snimke događaja koji će također biti dostupni svim našim građanima; rekla nam je nakon svečanosti otvorenja predsjednica Jasna Berger. (www.icv.hr, bs, foto: Češka beseda)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content