U Dugoj Međi na području općine Zdenci gradit će se sunčana elektrana

Općina Zdenci pokrenula je novi visoko vrijedan i kvalitetan projekt. Naime, načelnik općine Tomislav Durmić potpisao je ugovor s HEP-om o gradnji Sunčane elektrane na području općine. Ugovor je potpisan na temelju javnog poziva za iskaz interesa za 2020. godinu koji je HEP sklopio s nekoliko općina, uz Zdence još i s općinama Vrpolje, Lovinac, Orle, Satnica Đakovačka i Trpinja te Gradom Valpovom. Riječ je o sporazumima o suradnji na razvoju projekata sunčanih elektrana, ukupne snage za sedam sunčanih elektrana od 60 MW, a procijenjena investicijska vrijednost je 380 milijuna kuna. Zdenci će svoju sunčanu elektranu graditi na području naselja Duga Međa.

– Točna lokacija je Poduzetnička zona u Dugoj Međi, a radi se o dvije čestice koje ukupno čine oko 18 ha. Mi moramo odraditi ishođenje građevinske dozvole s pripadajućom projektnom dokumentacijom te svom ostalom potrebnom dokumentacijom. Snaga sunčane elektrane bi trebala biti 10 MW, a realizaciju ovoga projekta očekujemo u naredne dvije to tri godine – kaže načelnik općine Tomislav Durmić te naglašava kako će ova sunčana elektrana značiti znatnu uštedu električne energije na području općine.

Nakon ishođenja dozvola HEP će jedinicama lokalne samouprave nadoknaditi troškove izrade projektne dokumentacije. Ciklus izgradnje sunčanih elektrana važan je dio obnovljivog scenarija Hrvatske elektroprivrede, naglasili su iz HEP-a nakon potpisivanja, a koji do 2030. godine planira za 50 posto povećati udjel obnovljivih izvora u vlastitoj proizvodnji električne energije.

(www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content