U Orahovici održana tradicionalna 28. Čobanijada uz rekordan broj sudionika: Najbolji čobanac skuhali Aco i prijatelji

Turistička zajednica, Grad Orahovica i Lovačka udruga “Vepar” u središnjem orahovačkom gradskom parku organizirali su tradicionalnu 28. Čobanijadu, natjecanje u kuhanju poznate slavonske delicije, čobanca. Prijavio se rekordan broj kuhara, čak 50 ekipa iz svih gradova i mjesta ovog dijela Slavonije okušalo se u kuhanju koje je pratilo mnoštvo posjetitelja. Organizator je svim kuharima pripremio dva kilograma mesa, litru vina, ložište, drva te stol i klupe, a ono što je najvažnije, svi sudionici su na kraju zaključili kako je ovo bila najbolja Čobanijada do sada i kako je na njoj vrijedilo sudjelovati. Treba svakako reći kako je ovogodišnja Čobanijada bila humanitarnog karaktera i sve prikupljene donacije bile su namijenjene za rad Udruge za osobe s intelektualnim teškoćama “Jaglac” Orahovica.

– Od srca hvala Turističkoj zajednici i Gradu Orahovici na ovoj humanitarnoj akciji, prikupili smo značajna sredstva koja će nam puno značiti u našem radu. Ono što nas najviše veseli je da su se naši Jaglaci izvrsno proveli, družili su se sa svima, uživali uz Gazde i pokazali koliko vole biti dio ove društvene zajednice, što je i nama glavni cilj – rekla je predsjednica Jaglaca Đurđa Šimatović.

Nakon tri sata kuhanja stručno ocjenjivačko povjerenstvo u sastavu Zoran Putniković, kao predsjednik te Vladimir Pleša i Dražen Radišić kao članovi, kušali su 50 uzoraka i donijeli konačan sud.

Cobanijada-2

– Moram priznati kako su uzorci bili jako dobri. Vrlo mali broj je onih koji nisu ostavili dojam na nas, a rekao bih da je gotovo 15 uzoraka bilo “tu negdje”, odlučivale su nijanse. Hvala svim sudionicima-kuharima koji su se odazvali i usudio bih se reći da je i po kvaliteti uzoraka ovo jedna od najboljih Čobanijada do sada – rekao je Putniković.

Najviše bodova i pobjedu na 28. orahovačkoj Čobanijadi odnijela je ekipa “Aco i prijatelji” iz Orahovice, drugo mjesto pripalo je ekipi “Tigrovi VPŽ”, a broncu je osvojio duo Velent-Vukalović iz Orahovice.

– Nije mi ovo prvi put da sam pobijedio, radim po svom standardnom receptu i eto, kažu da je dobro. Važno je bilo sudjelovati, svi smo uživali – rekao je kratko glavni kuhar pobjedničke ekipe Aleksandar Jovanović.

Posebno oduševljen cijelim danom bio je orahovački gradonačelnik Saša Rister.

– Što reći na kraju ovakve priredbe, naš park je bio prepun, ljudi su bili prezadovoljni, a odradili smo i vrijednu humanitarnu akciju. Hvala svima koji su pridonijeli organizaciji, a posebno ekipama koje su kuhale, jer ovo je do sada bilo neviđeno. Naravno, čestitam najboljima! Hvala i našim Jaglacima koji su cijelo vrijeme bili u parku, plesali i pjevali i time je zadovoljstvo još veće. Vidimo se nagodinu u još većem broju – rekao je prije samog proglašenja pobjednika gradonačelnik Orahovice Saša Rister.

Cobanijada-9

U tijeku programa održane su zanimljive dječje igre u organizaciji Kreativne udruge “Piccollo”, a poseban ugođaj cijeloj priči dao je nastup markuševačkih Beatlesa, Tamburaškog sastava Gazde koji je rasplesao cijeli park.

– Evo mogu reći da je ovo treća sreća za nas u Orahovici. Naime, već smo ranije ove godine dogovorili nastup u Orahovici i dva puta nas je spriječila kiša, a sada je konačno sve bilo na svom mjestu i nije moglo biti bolje. Prekrasno vrijeme, puno ljudi, miris čobanca i odlična organizacija, svi smo se ludo zabavili i jedva čekamo novi povratak u ovaj lijepi grad. Hvala svima – rekao je pjevač Gazda Marko Bujanović.

Na orahovačkoj Čobanijadi bilo je uistinu za svakoga ponešto. Bio je tu veliki napuhanac za djecu, štandovi s kokicama i balonima, jednom riječju događaj koji je postao jedna od prepoznatljivosti grada Orahovice.       

(www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content