U Orahovici održana velika noćna vatrogasna vježba: Hrabrost, brzinu, snalažljivost i zajedništvo pokazalo 150 vatrogasaca

Zanimanje ili poziv vatrogasca krije nešto posebno i jedinstveno u sebi, nešto što nema prepreka ili pitanja zašto, nego samo gdje i kome treba pomoći bez obzira na bilo što. Vatrogasci su heroji današnjice, anđeli čuvari svih nas. Pokazalo se to i na velikoj vatrogasnoj, noćnoj vježbi u organizaciji Vatrogasne zajednice Virovitičko-podravske županiji na lokaciji Orahovica u kojoj je sudjelovalo čak 150 vatrogasaca i 50 vozila iz istočnog dijela županije te članovi HGSS-a stanica Orahovica i članovi Crvenog križa Slatina. Vježba je započela u 22 sata dojavom o nesrećama koje obuhvaćaju sve vrste vatrogasnih intervencija raspoređenih u 17 sektora po cijeloj okolici grada Orahovice.

– Prije svega od srca hvala svim vatrogascima s područja županije koji su sudjelovali u ovoj vježbi i budući da su na ovoj vježbi bile zastupljene sve zajednice s područja županije bilo je vidljivo naše prepoznatljivo zajedništvo. Zapadni dio županije je bio logistika, koji je pripremio ovu vježbu dok je istočni bio taj koji je proveo vježbu u realnom vremenu sa situacijama za koje nisu bili pripremljeni. Dakle kao da izlaze na stvarne intervencije. Vježba je odrađena vrhunski, svi vatrogasci su bili na visokoj razini i također moram pohvaliti vatrogasce grada Orahovice na čelu sa zapovjednikom i njegovim logističkim timom koji su bili u Zapovjednom centru te vodili intervenciju, jer su sve odradili vrhunski – rekla je na kraju vježbe negdje oko 2 sata iza ponoći zapovjednica VZ VPŽ Mateja Fras Venus te naglasila kako je vježba ukupno trajala oko 4 sata.

Vjezba 8

– Imali smo ukupno 17 sektora s raznim scenarijima u kojima smo u pomoć zvali HGSS stanicu Orahovica koji su bili u potrazi za nestalim osobama te Hrvatski Crveni križ Gradsko društvo Slatina koje je zbrinjavalo unesrećene. Bilo je tu različitih tehničkih intervencija, od prometa, relejne dobave vode, uklanjanja stabala s prometnica zatim požari otvorenih i zatvorenih prostora, spašavanje unesrećenih na vodi i druge. Najvažnije je kako se upravo na ovoj vježbi pokazalo koliko su vatrogasci naše županije spremni, osposobljeni i kako se to što smo ulagali u osposobljavanja, edukacije i drugo u posljednjih deset godina pokazalo itekako opravdanim i glavni nam je cilj dobiti upravo ovo što smo ovdje u Orahovici noćas dobili – zaključila je Fras Venus.

Nakon iscrpnih vježbi. Svih 150 vatrogasaca, uz svojih 50 vozila te pripadnici HGSS-a i Crvenog križa postrojili su se iznad orahovačkog Jezera gdje ih je sve pozdravio i gradonačelnik Orahovice Saša Rister.

Vjezba 25

– Svaka pohvala svim vatrogascima županije, a posebno našoj zapovjednici Mateji Fras Venus koji su pripremili ovu, rekao bih veličanstvenu vježbu. Ovo nam govori kako smo u sigurnim rukama, kako imamo hrabre ljude koji su spremni, znaju i imaju veliko srce pomoći kada je najpotrebnije. Nadam se kako će biti što manje intervencija u budućnosti, ali ako ih nažalost i bude, znamo da imamo nekoga tko nam čuva leđa. Hvala svim od srca – zaključio je Rister.

I ako ste u sitnim noćnim satima čuli sirene koje su vas možda i budile, budite sretni jer to su vaši heroji koji bdiju za sve stanovnike županije, čije su oči i srce uvijek otvoreni za svakog čovjeka. 

(www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content