U osječki HNK vraća se opera: Puccinijeva Tosca pod dirigentskom palicom maesta Tutavca

Nakon dugo vremena Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku vraća operu na svoju pozornicu. “Obnovljena” Puccinijeva Tosca bit će izvedena u petak, 29. listopada u 19 sati pod ravnanjem maestra Mladena Tutavca koji će taj dan proslaviti 30 godina svog umjetničkog djelovanja.

Povratak opere uveličat će prvakinja beogradske Opere Jasmina Trumbetaš koja će utjeloviti naslovnu ulogu Florie Tosce.

Maestro Tutavac u Osijeku djeluje još od 1993., nakon završene Muzičke akademije u Zagrebu i dvije godine rada u HNK Zagreb gdje je obnašao dužnost zborovođe. U HNK u Osijek isprva je radio i kao dirigent i kao zborovođa, a od 2000. je isključivo dirigent. U međuvremenu je godinu dana bio ravnatelj Opere.

– Svi njegovi suradnici ga znaju kao temperamentnog dirigenta koji u svakom projektu, a bilo ih je mnogo, sudjeluje cijelim svojim bićem, i dušom i tijelom, kao vrsnog dirigenta koji je ravnao brojnim premijerama, simfonijskim, novogodišnjim, uskrsnim i mnogim drugim gala koncertima. Uz činjenicu da je osnivač komornog orkestra “Franjo Krežma”, vodio je i pjevački zbor “Lipa”, a bavio se i pedagoškim radom na glazbenoj školi “Franjo Kuhač” i Filozofskom fakultetu. Od 2017. je umjetnički suradnik na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku. Uz činjenicu da je predsjednik Francuske alijanse u Osijeku, svakako je važno napomenuti da vodi i tamburaški orkestar Akademije– “Strossmayer”- istaknuli su iz HNK Osijek.

Iza maestra Tutavca je trideset godina iznimne umjetničke aktivnosti i riznica uspjeha. Želimo mu još barem dvostruko toliko!- napisala je osječka spisateljica Ivana Šojat o maestru Tutavcu.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content