U Suhopolju održan volonterski projekt “72 sata bez kompromisa”: Mladi darovali svoje vrijeme za dobrobit zajednice

Prošli je vikend u Suhopolju protekao u znaku volonterstva. Po četvrti put zaredom, u organizaciji Županijskog volonterskog centra Kreda i Savjeta mladih Općine Suhopolje organiziran je volonterski projekt “72 sata bez kompromisa”.

72 sata bez kompromisa je međunarodni volonterski projekt koji animira mlade i promiče solidarnost, zajedništvo, kreativnost i volonterstvo. Projekt je osmišljen i pokrenut u Njemačkoj 1995. godine kada je nekoliko mladih odlučilo pronaći način kako potaknuli vršnjake na volontiranje i beskompromisno, bezuvjetno davanje drugima, posebice onima na marginama društva – diskriminiranima, siromašnima, potrebitima. Projekt se u Hrvatskoj provodi već osam godina, a Suhopolje, kao jedina općina, uz petnaestak većih gradova, sudjeluje posljednje četiri.

IMG-20211016-WA0009

– Razlog zašto se projekt zove „72 sata bez kompromisa“ je što volonter, nakon što se prijavi, do samoga početka akcije ne zna u kojem će mjestu volontirati niti na kojoj radnoj akciji će sudjelovati. Upravo to ovaj projekt čini još zanimljivijim, a ujedno i najbolje predstavlja smisao volontiranja – bezuvjetno pomoći ondje gdje je najpotrebnije. Ove je godine na akcijama u Suhopolju sudjelovalo 35 volontera, a tijekom dva dana volontiranja obojili su ogradu cabunske župne crkve, obojili su stare cvijetnjake u centru Suhopolja, uredili su prostor i dvorište Likovnog kluba Paleta u Suhopolju, očistili su i pokosili dio šume kod staništa ptica pčelarica u Cabuni te prikupili namirnice koje će biti donirane korisnicima Socijalne samoposluge Crvenog križa u Virovitici – rekla je Anja Fosić iz Županijskog volonterskog centra Kreda.

Organizatori su ove godine posebno pohvalili angažman Učeničkog doma u Virovitici, iz kojega je došao značajan broj novih mladih volontera.

– Ovakve akcije su odlična prilika za promicanje volontiranja među mladima te na taj način odgajaju nove generacije volontera. U projektu 72 sata bez kompromisa mladi stavljaju sebe, svoje vrijeme i sposobnosti na raspolaganje za konkretne volonterske akcije te pritom promiču općeljudske vrijednosti – istaknula je Fosić.

Ovogodišnji slogan projekta ‘Zagrli srcem’ samo potvrđuje ono u čemu se svi volonteri slažu – rad i pomaganje zbližavaju i usrećuju, a potrebno je samo malo: izaći iz vlastite udobnosti i slobodno vrijeme posvetiti drugome.

(www.icv.hr, mp, af)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content