Učenici OŠ Gradina godinama su najbolji šahisti u VPŽ: Ekipe su izgubile samo jednom u 15 godina

Šah je vjerojatno najstarija sportska igra za dva igrača. Prvi puta se spominje u VI. stoljeću, a pretpostavlja se da se prvi puta javio na početku kršćanske ere u Indiji. Raširen je po cijelom svijetu i jedna je od sportskih igara u kojima se natječu učenici osnovnih i srednjih škola u sustavu Hrvatskog školskog sportskog saveza. U konkurenciji osnovnih škola, na području Virovitičko-podravske županije, već niz godina najuspješniji su šahistice i šahisti iz Osnovne škole Gradina.

Tijekom našeg posjeta malim šahistima u Gradini nitko od njih nije bio nije imao u ruci mobitel, kako bi slao poruke dopisivao se ili radio nešto drugo, što je dana sasvim uobičajeno. Naprotiv. Svaki slobodan tren koristili su za koncentraciju u jednoj drugoj igri, onoj na 64 crno – bijelih polja. Nažalost, u današnjoj svakodnevici takvih primjera je sve manje i zato su posebni.

Očito su mladi šahisti iz Gradine svjesni da im igranje šaha ne služi samo za ispunjavanje slobodnog vremena, već im pomaže u mnogim drugim područjima. Šah razvija logiku, strategiju i matematičku kombinatoriku. „Posljedice“ te umne igre kasnije se mogu vidjeti u izvrsnom uspjehu u gotovo svim školskim predmetnim, ali i rješavanjem problema u svakodnevnom životu.

Zašto se djeca, umjesto uz ekran, u svoje slobodno vrijeme odlučuju na razmišljanje i strategiju pitanje je na koje je odgovaraju mali šahisti – zbog „krivca“, školskog pedagoga Ivice Čuljka. Jednostavno, toliko voli šah i zna ga predstaviti da ovaj sport privlači i najmanje.

-Mene je otac, kao malog dječaka, naučio igrati šah. S ljubavlju već pedesetak godina igram šah za razne klubove. U posljednjih 30 godina vodio sam šahovske sekcije u školama, u kojima sam radio, a od toga sam 15 godina u Gradini. U početku sam ovdje surađivao s gospodinom Vidalinom, a danas sam vodim šahiste – ukratko nam se predstavio Ivica Čuljak.

U školi postoji kontinuitet rada i dobrih rezultata u natjecanjima. U posljednjih 15 godina samo jedne godine muška, odnosno ženska ekipa nisu osvojili naslov županijskih prvaka. Dječaci su se četiri, a djevojčice dva puta plasirali na državne završnice. Dječaci su 2010. godine bili peti, a 2012. godine četvrti, dok su djevojčice 2020. godine bile osme, što su do sada najbolji rezultati na državnoj razini. Nažalost, djevojčice su prošle školske godine, jer su ekipu činile pretežno osmašice, trebale postići još bolji rezultat, ali zbog pandemije koronavirusa sva su školska natjecanja bila obustavljena.

Skola-saha-2018

PRIPREME U TIJEKU

Gradinske šahiste smo posjetili u jeku priprema za županijsko natjecanje, koje se treba održati za mjesec dana. Igra se međusobno, a u kraćim pauzama voditelj Ivica Čuljak postavlja problemske situacije iz igre, koje zatim mladi šahisti rješavaju s uspjehom.
– Nadam se da i ove godine možemo ponoviti rezultat od prije dvije godine – optimistična je danas osmašica Ana Ružica Zec, koja je prije dvije godine bila najmlađa članica gradinske ekipe na državnoj završnici u Trogiru.

Ovogodišnja ekipa djevojčica popunjena je mladim nadama, pretežno učenicima drugih i trećih razreda. Među njima su blizanke Tamara i Lucija Kovačević.

– Volimo igrati šah, a igranje šaha nam daje potencijal da možemo bolje učiti matematiku. Namjeravamo igrati šah barem do kraja školovanja – uglas su nam rekle blizanke. Iva Marošević iz Žlebine, od dolaska u matičnu školu, redovito igra šah.

– Šah mi je jako zanimljiv, a u međusobnim partijama češće pobjeđujem prijateljice od prijatelja – pohvalila nam se Iva. Ana Vidalina je tek počela igrati.

– Ove godine ću se po prvi puta natjecati. Još se učim, ali ipak očekujem dobre rezultate – izjavila nam je Ana. Matija Žeravica, učenik petog razreda, šah igra već pet godina i bio je i na državnoj završnici.

-Osim u školi i na natjecanjima šah igram i kod kuće sa tatom i djedom. Kod kuće je najbolji djed, zatim ja, onda tata – objasnio nam je Matija.

IMG_8465

ŠAHISTI MEĐU NAJBOLJIMA

Uz natjecanja Hrvatskog školskog sportskog saveza šahisti iz gradinske škole redovito sudjeluju na šahovskim natjecanjima Plazma sportskih igara mladih.

– Nakon osvojenog naslova županijskog prvaka, prije dvije godine bio sam drugi na državnoj završnici u Splitu te osmi na međunarodnoj završnici u Sarajevu. Uz šah redovito treniram i igram nogomet – prisjetio se odličnih rezultata šestaš Ivano Šimić.
Ove godine najuspješniji na Plazma sportskim igrama mladih bio je, sada učenik petog razreda, Adrian Milak.

-Ovog ljeta bio sam županijski prvak te sam se plasirao na državnu završnicu u Splitu, gdje je bilo odlično- ponosno je rekao Adrian.

Ovisno o obvezama i epidemiološkim prilikama, učenici se okupljaju dva puta tjedno, a sada pred natjecanje šahovski „treninzi“ su intenzivniji. U školi se redovito održavaju i šahovski turniri.

– Svi članovi školske šahovske sekcije su odlični učenici, a većina najboljih učenika naše škole su šahisti – s ponosom nam je kraju rekao Ivica Čuljak.

(www.icv.hr, mš)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content