Vrhunski kuhari, osječka braća Tomica i Ivan Đukić prvi su Hrvati članovi visoko priznate svjetske kuharske organizacije Escoffierovih učenika

- PROMO -

U hrvatsku gastronomiju ušlo je poznato vrhunsko svjetsko udruženje koju čine najbolji svjetski chefovi, a sve u cilju kako bi svojim znanjem i iskustvom pokazali svu vrijednost gastronomije i hrane u današnjim životnim zajednicama. Riječ je o Escoffier organizaciji koja od nedavno ima svoj Red i u Hrvatskoj.   

Posebna priča ovog svjetski priznatog udruženja je da su u njemu i dva Hrvata, točnije Slavonca, Osječana, braća Tomica i Ivan Đukić, danas svjetski priznati chefovi. Tomica je dopredsjednik hrvatskog Reda Escoffiera, dok je Ivan član.

– Tomica i ja smo prvi hrvatski chefovi u ovoj udruzi. Predsjednik je Francuz Mickael Alix, dok je Tomica dopredsjednik. Biti dio ove priče je poseban ponos i čast jer je August Escoffier zaslužan za ustroj u kuhinji koji se danas koristi i to je definitivno veliko priznanje obojici za dugogodišnji, predan rad u struci – kaže Ivan Đukić svjetski nagrađivani osječki kuhar.

O temelju rada ove udruge i zašto je ona danas u svijetu posebna i priznata priča stariji Đukić, Tomica.

Tomica Dukic 2

– Ovo je jedno od najvećih svjetskih gastronomskih udruženja koje čini preko 30 tisuća članova, a 70 posto je riječ o chefovima profesionalcima. Escoffier je, mogu reći otac moderne gastronomije i biti dio tima pod njegovim imenom je doista prestiž i ogromna čast. Ono što je mene privuklo u ovu priču je da su svi članovi jednaki, svi ravnopravno sudjelujemo i djelujemo. Glavni cilj svih nas je dijeliti znanje drugim kolegama, dakle najvažnija je ta transmisija znanja jedni prema drugima te sudjelovanje u evoluciji i razvoju kuhinje kao takve. Ovo je važno jer kuhinja razvija i kompletno društvo u cjelini, neizostavan je kotačić u razvoju čovječanstva i društva i uz nju se sve veže – priča Tomica Đukić te naglašava kako u sklopu Udruženja postoji niz sadržaja koji će još više oplemeniti hrvatsku gastronomiju.

– Udruženje sobom nosi radionice, edukacije, consulting, postoje i profesionalne kulinarske škole i to je nešto što mi želimo implementirati u Hrvatskoj. Član ovog Udruženja može postati svaki kuhar profesionalac, ali uz određena pravila i prije svega ako njeguje pošten i predan rad i želi se posvetiti kulinarstvu, a prije svega tom našem cilju, transmisiji znanja – zaključuje chef Tomica.

Njegov brat Ivan dodaje kako je ovo nemjerljiva nadogradnja svega do sada stečenog.

Ivan Dukic

– Svaki posao ima svoju težinu, ali ako si u njemu sav onda dobiješ ovakvu prigodu usavršiti se još više, dati svojoj zemlji i svom zavičaju jednu ogromnu novu dimenziju u struci u kojoj radiš. Ponosan sam na brata, na sebe i na kraju na Slavoniju i svoj Osijek koji su prvi dobili ovakvu svjetsku prigodu u Hrvatskoj – zaključio je Ivan Đukić.

O braći Đukić i njihovom ulasku u Escoffier udruženje biranim je riječima pričao predsjednik Mickael Alix.

– Jednakost i izgled, nema razlike u statusu među učenicima, njihova indukcija je ista. Važno je znanje i prijenos, članovi Escoffiera dijele i prenose znanje, poštuju kulinarsku povijest i zalažu se stalnu evoluciju kulinarstva. Posebno je važno reći da učenici podržavaju i humanitarne aktivnosti. Zašto Tomica i Ivan? Jednostavno, oni kao ljudi i svojim radom predstavljaju istinski duh Escoffiera – rekao je Alix.

Mickael

Braća Đukić, već su dugo poznati svjetski chefovi i ono što oni rade za hrvatsku gastronomiju je neprocjenjivo, a svojim su ulaskom u Escoffier stavili Hrvatsku na visoko mjesto svjetskog kulinarstva i pokazali koliko ista vrijedi. Ovaj dvojac je nemjerljiv ponos svog Osijeka, Slavonije i Hrvatske, a i dalje su isti kakvi su bili i na početku, marljivi, pošteni i skromni, pravi Slavonci. 

(www.icv.hr, vg)

Povezane vijesti

Skip to content