Alen Đurasek, nastavnik u slatinskoj Srednjoj školi Marka Marulića, dobitnik Nagrade “Ivan Filipović” za 2020. godinu

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je odluku o dodjeli ‘Nagrade Ivan Filipović’ za 2020. godinu. Ukupno su dodijeljene dvije nagrade za životno djelo i 15 godišnjih nagrada.

Među nagrađenima je i nastavnik Alen Đurasek iz slatinske Srednje škole Marka Marulića Slatina, koji je dobitnik “Godišnje nagrade” iz područja “srednjeg školstva”.

Godišnja nagrada dodjeljuje se za najznačajnija ostvarenja tijekom proteklih godina, a osobito posljednje, istaknutim prosvjetnim djelatnicima, znanstvenicima i stručnjacima i skupini znanstvenika i stručnjaka ili prosvjetnih djelatnika ako je ostvarenje rezultat njihova zajedničkog rada. Riječ je o nagradi koja se dodjeljuje prosvjetnim djelatnicima ‘za zapažene rezultate u teorijskom ili praktičnom radu u odgoju i obrazovanju te onima koji u svojoj sredini uživaju ugled uzornoga prosvjetnog djelatnika i stručnjake, čestitoga i vrijednoga čovjeka i građanina.

U obrazloženju dodijeljenja nagrade stoji:

“Kao nastavnik mentor svojim kompetencijama, iskustvom i znanjem pridonosi kvaliteti rada škole te poučavanju učenika. Iznimno je empatičan, stvara ugodno razredno ozračje, a prema učenicima se odnosi s poštovanjem i prihvaćanjem. Posebno se ističe u individualiziranom pristupu učenicima kojim potiče njihove različite sposobnosti i kapacitete. U svojih učenika razvija interes i vještine potrebne za cjeloživotno učenje, a svojim načinom rada i ophođenjem s kolegama primjer je i potpora u kolegijalnom opažanju i podizanju kvalitete rada škole.

Autor je digitalnih obrazovnih sadržaja objavljenih na portalu ASOO-a namijenjenih učenicima srednjih škola u uvjetima online nastave. S učenicima sudjeluje na natjecanjima na županijskoj i međužupanijskoj razini, a ističe se i aktivnošću u projektima koje provodi škola te lokalna zajednica. Sudjeluje u radu Međužupanijskoga stručnog vijeća, vrlo aktivno prati novosti i razvoj svoje struke te je vrlo angažiran u svojemu stručnom usavršavanju.

Kao stručni učitelj mentor aktivno sudjeluje u radu Međužupanijskoga stručnog vijeća, a svojim neprestanim zalaganjem, usavršavanjem i napredovanjem stekao je povjerenje i ugled među svojim kolegama, članovima Međužupanijskoga stručnog vijeća, kao i šire zajednice. Redoviti je sudionik državnih natjecanja u disciplini AGRO, pri čemu je mentor svojim učenicima. Osobno se kontinuirano usavršava, a u svome radu uspostavlja i vrlo dobre odnose s roditeljima svojih učenika. Vrlo uspješno surađuje s kolegama iz drugih škola, s visokih učilišta, ustanova za obrazovanje odraslih i šire zajednice. Vrlo je angažiran u humanitarnome radu te organizira humanitarne akcije u svojoj sredini. Volonter je Udruge za osobe oboljele od malignih bolesti.

Vrlo aktivno surađuje s drugim institucijama na regionalnoj i lokalnoj razini. Višegodišnji je suradnik Centra za socijalnu skrb u Slatini gdje kao vanjski suradnik vodi mjere socijalno-pravne zaštite u obiteljima u kojima su odnosi narušeni. Dragovoljac je Domovinskoga rata i uključen je u rad Udruge veterana vojne policije iz Domovinskoga rata Virovitičko-podravske županije”.

(www.vpz.hr, www.srednja.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content