FOTO U tijeku je tradicionalna hodnja “Stopama Željka Majora” od Čačinaca prema Vukovaru

I ove godine u organizaciji Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Orahovica, u tijeku je tradicionalna hodnja od Čačinaca do Vukovara pod imenom “Stopama Željka Majora”.

Željko Major heroj je Domovinskog rata, vukovarski branitelj iz Čačinaca koji je ranjen odveden iz vukovarske bolnice te mučki ubijen na Ovčari 20. studenog 1991. godine, zajedno s 200-tinjak hrvatskih branitelja i civila. Treba svakako naglasiti da je ovu tradiciju započela Navijačka udruga “Čačinački Alkosi” još 2012. godine i od tada ovu hodnju prošla su samo tri sudionika, Mario Anđelić i Miroslav Tot kao hodači te Marijan Varjačić kao logistika, a teba spomenuti i Sinišu Ileša koji je prošle godine zbog loma noge morao propustiti hodnju, ali zajedno sa spomenutom trojkom i danas je krenuo u svoju desetu hodnju.

Memorijal ove godine traje pet dana, a sve je počelo jučer (nedjelja), polaganjem aranžmana i paljenjem svijeća na groblju u Čačincima te potom i kod spomen biste Željka Majora, nakon čega je kod spomen obilježja hrvatskih branitelja održana komemoracija.

Prvog dana u Čačincima hodače su pozdravili načelnik općine Čačinci Alen Jurenac i gradonačelnik Orahovice Saša Rister.

-Željko Mjaor istinski je heroj, naš čačinački ponos i od srca se zahvaljujem prvo Čačinačkim Alkosima koji su pokrenuli ovu hodnju, a zatim Miroslavu Totu i UHBDVDR-u Orahovica koji su je nastavili organizirati. Hodačima želim puno sreće, zdravlja i da uz Božju pomoć stignu u “grad heroja”, a ovim činom naš Željko Major živi vječno – rekao je Jurenac.

Stopama-Zeljka-Majora-3-Custom

Danas, drugog dana Memorijala, hodočasnici su u ranim jutarnjim satima krenuli put Bizovca, a na tom su putu prošli kroz Orahovicu gdje su položili lampione kod braniteljskog križa na gradskom groblju te kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u središtu grada uz nazočnost gradonačelnika Saše Ristera.

-Zahvaljujem se organizatoru koji je ove godine okupio sve vas da zajedno odamo počast Željku Majoru i naravno Udruzi “Čačinački Alkosi” koji su sve ovo i pokrenuli. Ovim doprinosite da se istina o Domovinskom ratu nikada ne zaboravi i da se ne zaborave svi oni koji su dali najvrjednije od sebe za slobodnu Hrvatsku, svoj život. Hvala vam svima još jednom i uz Božju pomoć, sretno do Vukovara – rekao je Rister.

Nakon Orahovice, hodači su prošli kroz Feričance, Donju Motičinu, Martin, Našice, Našički Markovac, Jelisavac, Našičku Breznicu, Nizu, a trenutno su na putu iz Koške prema Topolinama pa slijedi Cret, te na kraju puta prvog dana Bizovac, gdje će ih dočekati načelnik općine Srećko Vuković.

Stopama-Zeljka-Majora-7-Custom

-Evo hodamo iz Koške prema Topolinama, dobro je što nije jako hladno. Za sada sve protječe bez ikakvih problema i hrabro koračamo dalje. Hvala svim dečkima od srca koji su odlučili biti dio ove jubilarne 10. Hodnje, a to su hrvatski branitelji iz Čačinaca, Orahovice, Crnca, Slatine te nekoliko mladih Čačinčana kojima posebno zahvaljujem – rekao je u telefonskom razgovoru u ime organizatora Miroslav Tot.

Hodnja će se nastaviti sutra od Bizovca do Tenje, četvrti dan (17. studenog) hodat će se od Tenje do Vukovara, a 18. studenog, peti dan hodnje, hodači će sudjelovati u “Koloni sjećanja”.

(www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content