HZJZ: Cijepljeni se teže zaražavaju, rjeđe imaju teški oblik bolesti, a šanse da prenesu virus su manje

Hrvatski zavod za javno zdravstvo danas je objavio priopćenje u kojem se detaljnije analiziraju istraživanja o zaraznosti i prijenosu virusa među cijepljenima i necijepljenima. Naime, u Hrvatskoj i ostatku svijeta vodi se žestoka rasprava o načinu širenja koronavirusa, odnosno pitanja šire li ga cijepljeni jednako kao i necijepljeni. 

U priopćenju ističu kako je virus opasan za sve, ali da su cijepljeni ipak zaštićeniji. To argumentiraju pozivajući se na različite studije. 

– Znanstvene studije pokazuju – cijepljene osobe manje su podložne zarazi od necijepljenih. Ako se i zaraze, rjeđe imaju teški oblik bolesti, a količina virusa na sluznici kod cijepljenih brže opada te su manje u mogućnosti prenijeti zarazu osobama u njihovom okruženju – stoji u priopćenju.

Navode kako je trenutno delta varijanta virusa prevladavajući soj te da se on brže širi i lakše prenosi. Pozvali su na pridržavanje epidemioloških mjera i cijepljenje kao najboljim sredstvima za borbu protiv zaraze, ističući da će time doći do završetka pandemije.

Cijelo priopćenje možete pročitati OVDJE.

(www.icv.hr, HZJZ) 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content