”I ONI SU DIO NAS” Osam žena uspješno završilo osposobljavanje za zanimanje gerontodomaćice: 60 krajnjih korisnika dobilo je nužnu pomoć

U prostorijama Pučkog otvorenog učilišta Omega danas (utorak) je držana podjela završnih Uvjerenja o osposobljavanju za posao gerontodomaćice za osam žena zaposlenih u sklopu projekta ”I oni su dio nas” prijavljenog na poziv ”Zaželi – program zapošljavanja žena faza II” čiji su nositelji Udruga tjelesnih invalida Virovitičko-podravske županije i Virovitičko-podravska županija. Projekt je trajao punih 16 mjeseci, žene su u sklopu istog bile zaposlene na godinu dana, a u tom periodu obilazili su 60 starijih i nemoćnih osoba u nepovoljnom položaju.

Prema riječima ravnateljice Pučkog otvorenog učilišta Omega Sanje Živković, osposobljavanje za posao gerontodomaćice sastojao se od 160 sati teorijske i praktične nastave prilikom koje su žene upućene u sam posao te su time stekle potrebna znanja i vještine koje će koristiti prilikom brige za krajnje korisnike. Upravo je to, potvrdila je tajnica Udruge tjelesnih invalida Virovitičko-podravske županije Marina Česnik, nešto što njihovim korisnicima omogućava kvalitetniji život.

– Iako su Uvjerenja dodijeljena, projekt službeno traje do ožujka iduće godine, a kroz njega je osam žena uspješno završilo osposobljavanje za zanimanje gerontodomaćice. To su žene kojima je u ovom trenutku teže pronaći posao, a smatram da je upravo ovo, možemo reći plemenito zanimanje, pun pogodak za njih- rekla je Marina i dodala.

– Naši korisnici su stariji i nemoćni ljudi i svaka pomoć im je prijeko potrebna. Paketić koji sadržava prehrambene i higijenske potrepštine znače im jako puno, a daljnjim širenjem u sklopu ovog projekta obuhvatit ćemo još više osoba, zaposlit ćemo još više osoba, tako da je ovo što radimo korisno za sve njih- dodala je.

Kako je najavila, treća faza projekta već je u planu, a očekuju se i neki noviteti.

– Kako sam spomenula, od iduće godine očekuje se širenje projekta u sklopu treće faze, a važno je napomenuti kako će u nju biti uključeni i muškarci. Nadam se kako će se i oni uključiti jer je u kući uvijek potrebna i muška ruka. Najviše se to odnosi na popravke, neke teže fizičke poslove budući da žena ipak ne može odraditi neke stvari, stoga se veselimo nastavku cijele ove priče- zaključila je.

Dodajmo kako vrijednost ovog projekta iznosi 916 tisuća kuna i u cijelosti je sufinanciran bespovratnim sredstvima Europske unije, dok su partneri na njegovom provođenju Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Virovitica i Centar za socijalnu skrb Virovitica.

(www.icv.hr, mra)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content