Ivka i Franjo Abramović iz Turnašice proslavili pola stoljeća ljubavi i razumijevanja

Još jedan primjer prave ljubavi s našeg područja dolazi iz Turnašice. Ondje su, naime, u subotu, 27. studenog, supružnici Franjo i Ivka Abramović proslavili 50 godina braka. Oboje dolaze iz skromnih obitelji i oduvijek su vrijedni i radišni. Upoznali su se u Turnašici na zabavi.

– Ja sam njoj prvi prišao, ali vidio sam da me ona stalno pogledava. Kada sam pričao i bio s nekom drugom curom, vidio sam da joj to baš nije bilo drago pa sam se vratio njoj jer sam znao da je ona ta prava. Moji roditelji su bili malo skeptični po pitanju nas, ali ja sam znao da je ona prava i nisam posustao – s osmijehom se prisjetio Franjo Abramović susreta s Ivkom.

U vezi su proveli šest godina prije nego su stali pred oltar i obećali jednom drugome da će se poštovati i voljeti u dobru i zlu. Vjenčali su se 29. studenog prije 50 godina u Turnašici, gdje i danas žive.

– Prije vjenčanja on je otišao u vojsku, pa smo se vjenčali tek kada se vratio. Nekada su svatovi trajali po tri dana, ali u kući jer nije bilo restorana. Zvala se samo najuža obitelj, prijatelji, kumovi, ništa preveliko. Ja sam tada imala 19, a on 20 godina – kaže Ivka Abramović. 

1_20211127_195318

Cijeli život bavili su se poljoprivredom, a najviše duhanom. Sve su radili zajedno i uvijek su bili potpora jedno drugome. 

– Cijeli život radimo u poljoprivredi i cijelo to vrijeme jedno drugo podupiremo i velika smo si podrška. Bilo je jako puno lijepih, ali bilo je i onih manje lijepih trenutaka. Da nije bilo podrške i razumijevanja, zasigurno od svega toga ne bi bilo ništa. Kao i u svakom braku trzavica je bilo, no to se riješilo. Možda je bilo više onih dana kada je bilo teško, ali uspjeli smo – priča nam Franjo.

– Nije bilo svega i svačega kao danas i nije se moglo do nekih stvari. Nekada se za neke stvari trebalo izboriti i puno više raditi da bi danas naša djeca imala to što imaju, te da je sada i njima i nama lakše. Sve smo od početka gurali, kako se kaže, ali hvala Bogu dosta toga smo i stekli te uspjeli prevladati sve nedaće. Da nije bilo skladnog života, ne bismo ni doživjeli ovoliko bračnih godina – nadovezuje se Ivka te ističe kako je sada samo bitno zdravlje, a sve ostalo će doći.

Ljubav, poštovanje, strpljenje i kompromis samo su djelić onoga što ovaj bračni par navodi kao temelje za dobar i dug brak.

– U braku je uz ljubav najvažnije razumijevanje. Ni ja ni ona nismo bili idealni, ali znali smo to nekako uskladiti i popustiti kad je trebalo u nekim stvari. Važan je i sklad. Danas su mladi parovi nekoliko godina zajedno, vjenčaju se i nakon toga im se brak vrlo brzo raspadne. Ako se volite, onda se volite, ne može uvijek jedna strana biti u pravu, a druga ne. Zato su tolerancija, razumijevanje i sklad ono najvažnije – ističe Franjo.

1_20211127_201232

– Važna je i podrška. Da smo se stalno svađali, ne bismo danas slavili s obitelji i prijateljima. Zato ne treba gledati baš na sve, uvijek treba biti popustljiv i naći taj neki balans sa supružnikom – poručuje Ivanka, a s s njom se složio i njezin suprug.

U 50 godina braka podigli su dvoje djece, sina i kćerku, koji su im podarili petero unučadi, a i ponosni su pradjed i prabaka jednog praunuka. Imali su u braku i veselja i tuge, ali i mnogo poštovanja i ljubavi jedno prema drugome. Proslavu i pravo iznenađenje pripremila su im djeca, pa su, kako i zaslužuju, u krugu obitelji, prijatelja i kumova proslavili 50 godina braka ispunjenih ljubavlju i strpljenjem.

– Htjeli smo ovu našu godišnjicu proslaviti samo u krugu obitelji kod kuće, no evo djeca su nam pripremila iznenađenje i jako nas time obradovala. Uistinu je lijepo što smo svi na okupu iako je takvo teško vrijeme – ističe Ivka.

– Zadovoljni smo i sretni što smo svi zajedno i što smo proslavili ovih 50 godina onako kako treba – potvrdio je njezin supružnik Franjo.

(www.icv.hr, ib; foto: I. Barčan) 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content