Izložbom u Gradskom muzeju Virovitica obilježeno pola stoljeća od osnutka virovitičkog Ogranka Matice hrvatske

U povodu 50. obljetnice od osnutka Ogranka Matice hrvatske u Virovitici danas (srijeda) je u Gradskom muzeju Virovitica otvorena prigodna izložba.

Okupljene je pozdravila predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Virovitici Dubravka Sabolić te zahvalila ravnateljici Gradskog muzeja Virovitica i njegovim djelatnicima na omogućenom prostoru i suradnji.

– Ovom izložbom obilježavamo 50 godina osnivanja, 30 godina obnavljanja rada i kontinuiranog rada do danas. Ovdje danas imamo i pano koji daje uvid u djelatnost Matice prije osnivanja s kraja 19. i u prvoj polovici 20. stoljeća. Taj rad se može iščitati kroz izvješća u kojima se donose popisi članova, ali isto tako i naš “Virovitičan” na čelu sa Ivanom Dobravcem Plevnikom koji je donosio priloge o radu Matice hrvatske iz tog vremena. Posebno mjesto zauzima izdavačka djelatnost kroz našu knjižnicu, ali i izdavanje časopisa “Zavičaj” koji je danas županijskog karaktera jer u njegovom izdanju sudjeluju i ogranci iz Slatine i Orahovice. Danas smo ponosni što nastavljamo tradiciju rada Ogranka s novim programima i idejama mladih članova – istaknula je D. Sabolić.

IMG_9414

Čast da otvori izložbu pripala je profesoru Ivanu Zelenbrzu, dugogodišnjem tajniku i predsjedniku virovitičkog ogranka Matice.

– Na osnivačkoj skupštini ovdje u Virovitici, oni koji se sjećaju, virovitičko kazalište je tog 9. svibnja 1971. godine bilo posjećeno kao nikada do tada. Kolegica Dubravka Sabolić se potrudila i sakupila obilje materijala. Ova izložba obiluje materijalima u kojima ima i slika i riječi. Kaže se da slika govori tisuću riječi, ja sam zagovornik riječi i smatram da svaka riječ, svaki glas i slovo prikazuje tisuću slika. Ovdje se morate zadržati pred panoima ne samo da vidite slike, već da i pročitate tekst jer bez teksta nećete moći shvatiti ono što se željelo prikazati. Posebno mjesto u postavu izložbe zauzima ploča s natpisom Matice hrvatske koja je krajem 1971. godine bila propucana s dva metka. Ivan Slamić stariji je to sačuvao i devedesetih godina je ponovno vratio u prostore Matice. Ona ima posebno mjesto jer na neki način povezuje te događaje s kraja 1971. i događaje iz 1991. u vrijeme Domovinskog rata. Pozivam vas da s velikom pozornošću razgledate izložbu – zaključio je profesor Zelenbrz.

(www.icv.hr, eat)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content