Izmijenjena nogometna pravila: Evo što se sve mijenja, a što ostaje isto

Na stranicama Županijskog nogometnog saveza Virovitičko-podravske županije jučer su (utorak) objavljene Izmjene i dopune pravila nogometne igre, a budući da su nogometna prvenstva u kojima nastupaju klubovi s područja VPŽ završena, izuzev Papuka koji bi zaostalu utakmicu 14. kola protiv Bjelovara trebao odigrati ovog vikenda, pravo je vrijeme za ”ponoviti” gradivo.

U više navrata na terenima dolazi do krivog tumačenja sudačkih odluka koje su pravilnikom jasno definirane, tako da smo izdvojili nekoliko situacija koje su razrađene na konkretnim primjerima. Prva od njih donosi nam odgovor što je potrebno poduzeti kada se u isto vrijeme dogodi više prekršaja? Prema odluci, sudac u tom slučaju kažnjava teži prekršaj u smislu sankcioniranja i nastavka igre.

Primjer: Dva igrača iz suparničkih momčadi istovremeno počine prekršaj: Igrač iz momčadi A u borbi je za loptu na preoštar način, igrač iz momčadi B napada suparnika prekomjernom silom.

Odluka suca: Sudac će opomenuti igrača iz momčadi A, isključiti igrača iz momčadi B i igru nastaviti izravnim slobodnim udarcem za momčad A.

Važno je ovom prilikom razjasniti da se prekršaji svrstavaju u tri ”kategorije”. Neoprezan prekršaj je način kada igrač pokaže manjak pažnje ili obzira u borbi za loptu ili kada djeluje bez predostrožnosti, a u tom slučaju disciplinska mjera nije potrebna. Izdvaja se zatim preoštar prekršaj u kojem igrač zanemaruje moguću opasnost ili posljedice za suparnika te u tom slučaju mora biti opomenut, dok grubi (u borbi za loptu) ili nasilni prekršaj (nema posjeda lopte) podrazumijeva upotrebu prekomjerne sile i označavaju trenutak kad igrač prekorači nužnu upotrebu sile te ugrozi sigurnost suparnika. U tom slučaju igrač se isključuje iz igre.

 Ovom prilikom istaknut ćemo i poziciju zaleđa, nekim ljubiteljima nogometa ”misterioznog” pojma. Nalaziti se u poziciji zaleđa nije prekršaj sam po sebi, a kako znamo, igrač se u toj poziciji nalazi ako se bilo koji dio njegove glave, trupa ili noge nalazi u suparničkoj polovici terena (izuzevši središnju crtu) ili kada se bilo koji dio njegove glave, trupa ili noge nalazi bliže suparničkoj poprečnoj crti od lopte i pretposljednjeg suparnika.

Šake i ruke svih igrača, uključujući i vratare, ne uzimaju se u obzir. U svrhu utvrđivanja zaleđa, gornja granica ruke poravnata je s donjim dijelom pazuha, a zaleđa nema ukoliko se igrač nalazi u ravnini s pretposljednjim igračem suparničke momčadi, ili dvojicom posljednjih igrača suparničke momčadi. Isto tako, smatra se da igrač koji se nalazi u poziciji zaleđa, nakon primanja lopte od suparničkog igrača koji namjerno igra loptom, uključujući i namjerno igranje rukom, nije stekao prednost, osim ako se radilo o namjernoj obrani bilo kojeg suparničkog igrača. Nekoliko takvih situacija također je potkrijepljeno primjerima.

Primjer: Obrambeni igrač (A) pokušava glavom vratiti loptu svom vrataru, ali umjesto toga odigra loptu napadaču momčadi (B) koji je u zaleđu. Nakon toga napadač pokušava igrati loptu i njegov pokušaj utječe na vratara.

Odluka suca: Sudac dozvoljava da se igra nastavi zbog namjerne igre obrambenog igrača.

Primjer 2: Igrač obrane namjerno i očigledno igra rukom kako bi zaustavio loptu koju je napadač uputio suigraču koji se nalazio u poziciji zaleđa, u izglednoj prigodi za postizanje pogotka. Dodir lopte ipak nije zaustavio loptu te ona dođe do suigrača u poziciji zaleđa.

 Odluka suca: Sudac će dozvoliti nastavak igre jer se radi o namjernoj igri obrambenog igrača.

Primjer 3: Napadač koji se nalazio u poziciji zaleđa, potrči prema lopti koju je uputio njegov suigrač. Obrambeni igrač neoprezno saplete napadača koji se nalazio u poziciji zaleđa, dok je lopta bila udaljena desetak metara od njih dvojice.

 Odluka suca: Sudac igru nastavlja izravnim slobodnim udarcem za napadača bez disciplinske mjere.

Primjer 4: Igrač obrambene momčadi, nakon što je u skoku izbio glavom loptu ispred suparničkog igrača, padne i ostane ležati iza poprečne crte. Na izbijenu loptu natrčava drugi napadač i snažnim je udarcem upućuje prema vratima. Lopta na putu prema vratima pogađa suigrača napadača, koji je u tom trenutku ispred sebe imao samo suparničkog vratara i pritom mu ometao vidokrug i uđe u vrata.

 Odluka suca: Sudac će priznati pogodak budući da se ne radi o kažnjivom zaleđu.  
Donosimo i izmjene tumačenja kod igranja rukom, budući da se svako igranje rukom ne kažnjava. Za potrebe procjene prekršaja igranja rukom, kako smo spomenuli, gornja granica ruke poravnata je s donjim dijelom pazuha, a prekršaj je kad igrač namjerno rukom dodirne loptu, primjerice pomicanjem ruke prema lopti ili rukom dodirne loptu kada je ruka činila njegovo tijelo neprirodno većim. Smatra se da je igrač učinio svoje tijelo neprirodno većim kada položaj njegove ruke nije posljedica igračeve kretnje tijelom u toj specifičnoj situaciji, ili kada kretnja ne opravdava položaj ruke. Držanjem ruke u takvom položaju igrač preuzima rizik da ga lopta udari u ruku te da bude sankcioniran, a prekršaj je i kad igrač postigne pogodak u suparnička vrata izravno rukom, čak i ukoliko je bilo slučajno, uključujući i kada to učini vratar odmah nakon što je lopta dodirnula njegovu ruku, čak i ukoliko je bilo slučajno.

S popisa prekršaja uklonjeno je suigračevo slučajno igranje rukom prije postizanja pogotka te slučajno igranje rukom pri stvaranju prilike za postizanje pogotka.

I za kraj, oprema. Što se opreme tiče, čarape-trake ili bilo koji drugi materijal koji obavija vanjski dio čarape mora biti iste boje kao i donji dio čarape na koji se postavlja ili prekriva, pod majice moraju biti jednobojne i u boji glavne boje majice na rukavu ili s uzorkom u bojama koji u potpunosti odgovara rukavu majice (svi igrači jedne momčadi moraju imati istu boju pod majice), a isto se odnosi i na pod hlače ili tajice. Kompletan pregled Izmjena i dopuna pravila nogometne igre možete pogledati ovdje.

(www.icv.hr, ŽNS VPŽ)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content