JEDINO U HRVATSKOJ Tvrtka Flora VTC nabavila mobilno postrojenje za obradu građevinskog i glomaznog otpada

Tvrtka Flora VTC danas (četvrtak) je na Gradskom odlagalištu Virovitica održala prezentaciju o završetku EU projekta “Uspostava mobilnog postrojenja za obradu građevinskog i glomaznog komunalnog otpada”.

Kroz projekt je nabavljena mobilna višenamjenska drobilica građevinskog i glomaznog otpada, mobilno sito za građevinski otpad, bagerski utovarivač s priključnim korpama i hidrauličkim alatima, teleskopski utovarivač, mobilni vodeni top za suzbijanje prašine, plinski motorni agregat, hidraulični čekić, hidraulične škare za armaturu, baterijski radni alati i slično.

Današnjoj, vrlo zanimljivoj prezentaciji nazočili su virovitičko-podravski župan Igor Andrović, virovitički gradonačelnik Ivica Kirin, pročelnik Upravnog odjela za komunalne poslove, prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Virovitice Kristijan Sabo, pročelnik Upravnog odjela za financije i gospodarstvo Grada Virovitice Antonio Dražić, direktor tvrtke Flora VTC Željko Iharoš, upravitelj tvrtke Flora VTC Vladimir Šušak i drugi.

Cilj ovog projekta bio je osigurati uporabu 70 posto nastalog građevinskog otpada na području Virovitičko-podravske županije.

-Ovim putem želim izraziti veliko zadovoljstvo što smo nakon dugo vremena riješili jedan veliki problem i to na županijskom nivou, a to je zbrinjavanje građevinskog otpada. Građevinari i građani dosad nažalost nisu imali tu mogućnost. Uspjeli smo uz sufinanciranje iz Europskih fondova nabaviti jedno mobilno postrojenje za uporabu i zbrinjavanje građevinskog, ali i glomaznog otpada. Specifičnost ovog postrojenja je ta što je ovo jedino takvo postrojenje u Hrvatskoj koje je mobilnog karaktera. U vrlo kratkom roku cijelo postrojenje se doslovno preveze na samu lokaciju gdje nastaje građevinski ili glomazni otpad i tamo se sve rješava na licu mjesta, a isto tako možemo ga zaprimiti i na Gradskom odlagalištu i ovdje odraditi kompletan posao. Učinak obrade je relativno velik, otprilike sedamdeset tona u sat vremena. Posla imamo, već smo ‘rezervirani’ za sljedećih šest mjeseci, što nas je zaista iznenadilo. Nadamo se da će postrojenje raditi uspješno i bez previše kvarova – objasnio nam je upravitelj tvrtke Flora VTC Vladimir Šušak.

MG_9450

Većina materijala kojeg će ‘drobiti’ ponovo će se moći upotrijebiti u gradnji i to je najveća vrijednost ovog postrojenja.

-Taj materijal se ‘vraća’ i to je najbolji način zbrinjavanja bilo kakvog otpada, odnosno njegova ponovna upotreba. Dio će završavati na poljskim putevima, a dio koji se na žalost ne može iskoristiti, koristit ćemo opet u službi zbrinjavanja otpada za prekrivanje našeg Gradskog odlagališta – dodao je Šušak.

Virovitica je u posljednjih nekoliko godina započela veliki razvoj. Puno je novih zgrada, puno se ‘ruši’ i automatski nastaje velika količina građevinskog otpada, koja će se sada moći zbrinuti zakonski i na adekvatan način, pa je ovaj, za grad Viroviticu, ali i cijelu Virovitičko-podravsku županiju odličan projekt pohvalio i gradonačelnik Ivica Kirin.

MG_9464

-Napokon smo riješili problem zbrinjavanja građevinskog, ali i glomaznog otpada. Vrlo je važno napomenuti da Grad Virovitica mijenja određene odluke, pa tako svi oni koji grade ili ruše kuću, neće moći dobiti uporabnu dozvolu dok ne dokažu gdje su i kako zbrinuli građevinski otpad i vjerujem da ćemo na taj način uvelike spriječiti da takva vrsta otpada ne završi tamo gdje ne bi trebala završiti, odnosno na divljim deponijima. Ovakvim zbrinjavanjem konačno ćemo urediti i naše nerazvrstane poljske puteve. Danas nismo riješili samo problem Virovitice, već i cijele županije. Svaki grad ili općina sada si mogu odrediti privremeno odlagalište, a kada se nakupi određena količina otpada, jednostavno pozvati tvrtku Flora koja će doći, izdrobiti sav materijal i naplatiti samo onaj operativni trošak, odnosno cijenu rada i troškova koju ima na samom postrojenju – rekao je gradonačelnik Kirin.

MG_9470

Ovaj hvalevrijedan projekt podržao je i virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

-Definitivno je riječ o projektu od velikog značaja ne samo za Viroviticu, već i ostale gradove i općine u našoj županiji, koji dosad nisu imali mogućnost adekvatnog zbrinjavanja takvog otpada. Bitno je naglasiti da će se, nakon zbrinjavanja, odnosno drobljenja, taj građevinski otpad moći koristiti i u druge svrhe. Vjerujem da će s današnjim danom prestati problem građevinskog otpada na području cijele Virovitičko-podravske županije – zaključio je župan Andrović.

Ukupna vrijednost projekta je 5.699.230 kuna (bez PDV-a), a dio sredstava financiran je iz operativnog programa “Konkurentnost i kohezija” u iznosu od 2.818.527,06 kuna. Nositelj projekta je Flora VTC, a izrađen je u suradnji s Razvojnom agencijom VTA.

(www.icv.hr, ts, ib, foto i video: M. Rođak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content