JEDNI ZA DRUGE Razvoj volonterstva u Udruzi osoba s intelektualnim teškoćama „Jaglac“ Orahovica

Volonterstvo je jedan od najsnažnijih elemenata koji pridonosi razvoju i oblikovanju demokratskih promjena u svakom društvu te je važan dio svakog suvremenog društva. To je dobrovoljan angažman pojedinca koji se zasniva na dobroj volji, aktivizmu i solidarnosti. Asocira nas na nešto pozitivno, na dobro, na promjenu. Volontiranje njeguje povjerenje među ljudima, toleranciju i empatiju te poštovanje prema zajedničkom dobru. Osim toga, volonterstvo u sebi sadrži potencijal izgradnje solidarnosti kako bi oni koji imaju otežane životne okolnosti postali ravnopravni članovi zajednice. Jedini preduvjet za volontiranje je dobra volja; volontiranje ne poznaje gornju dobnu granicu, status (ne)zaposlenosti, spol, akademski stupanj i sl. Motivacija za volontiranje nalazi se u samim volonterima/kama, a ono što je zajedničko svim njima su iskrenost u želji za pomaganjem, osjetljivost za vrstu i način rada organizacije u kojoj se volontira, odgovornost za zadatak koji se prihvati, poštovanje privatnosti organizacije i njezinih članova, strpljenje u odnosu prema drugim članovima, volonterima, zaposlenicima, sposobnost prihvaćanja prilike za pružanjem pomoći, suradnja i volja u poštovanju individualnih razlika.

Rezultati su pokazali da su volonteri u Hrvatskoj najčešće ugodne, savjesne, altruistične, pouzdane i moralne osobe širokih umjetničkih interesa, čiji su dominantni motivi za volontiranje težnja za novim iskustvima i znanjima te usavršavanjem, kao i altruistična briga za druge.

Upravo jednu takvu priču o volonterima i volontiranju u Udruzi osoba s intelektualnim poteškoćama „Jaglac“ Orahovica donijeli smo u emisiji „Jedni za druge“.

LJUDI DOBRA SRCA KOJI POMAŽU OSOBAMA U POTREBI

Teško je uvijek pronaći ljude dobra srca koji su baš uvijek spremni pomoći drugima, pružiti ruku onome kome je ta ruka najpotrebnija. Ali, ipak ih ima i vrijede kao suho zlato. Posebno to osjete korisnici Udruge osoba s intelektualnim poteškoćama „Jaglac“ Orahovica. Da su im volonteri itekako potrebni, svjedoče sami korisnici Udruge ističući da su to dobre duše koje odvajaju svoje slobodno vrijeme kako bi im uvijek bili pri ruci, pomogli ga god im to zatreba, te ih učinili ravnopravnim članovima društvene zajednice.

Kako su poručili iz „Jaglaca“, zahvaljujući institucionalnoj podršci Nacionalne zaklade za razvoj i stabilizaciju civilnoga društva Udruga razvija četiri temeljna programa, među kojima je i program razvoja volonterstva, demokratizacije i razvoja zajednice kojim se želi pridonijeti stvaranju demokratski usmjerenog, socijalno osviještenog i humanog društva na način da se osigura izgradnja otvorene i vitalne zajednice, pruži potpora socijalno osjetljivim i isključenim skupinama u ostvarivanju jednakih mogućnosti. Ovi ciljevi ostvaruju se kroz poticanje aktivnog sudjelovanja građana i svih ostalih dionika.

– Ovaj program je jedan od ključnih programa koji se njeguje i razvija od osnutka Udruge. Angažman volontera u „Jaglacu“ provodi se u skladu s preporukama nadležnih tijela vezano uz pandemiju uzrokovanu koronavirusom pa je tako tijekom ove godine uključeno 14 volontera koji su odradili više od 400 sati. Udruga je izdala tri potvrde o volontiranju i jednu preporuku kod zapošljavanja. Tri volonterke sudjelovale su na pet online edukacija za podizanje znanja i vještina rada u organizacijama civilnog društva, od kojih je i dvodnevna on line edukacija „Upravljanje volonterima“ – istaknula je voditeljicom programskih aktivnosti Udruge „Jaglac“ Lidijom Stojković.

„Jaglac“ trenutno ima bazu od dvadesetak volontera, ali tijekom godine i u volonterske akcije uključi se veći broj građana pa ih ponekad ima i 50-ak.

ČETIRI NOVE VOLONTERKE U „JAGLACU“

– Unazad dva mjeseca uključili smo četiri nove volonterke koje su se odazvale našoj edukaciji i voljne su svoje slobodno vrijeme, znanje i vještine uložiti u dobrotvorni rad ili volonterski angažman, što nas posebno veseli. Volonterizam je sastavni dio rada u našoj udruzi, bez njega naša udruga ne može, a razvoj volonterstva je jedan od strateških programskih ciljeva udruge i mi taj program razvijamo od samih početaka. Udruga ne bi ni bila to što je da nema razvoja volonterstva i volonterske podrške. Gledajući godine prije, dok god nismo imali zaposlenih djelatnika, djelovali smo na volonterskoj, dragovoljno osnovi, a sada su volonteri nadopuna našim programima, posebno ako se radi o stručnim suradnicima volonterima. Oni zaista daju sebe u sve ovo, postaju dio naše obitelji. Naši korisnici su puni ljubavi, otvoreni su i topli pa svatko tko dođe na ova naša vrata, ovdje i ostaje – istaknula je gđa Stojković.

Nažalost zbog epidemioloških mjera nadležnih tijela i koronavirusa nisu bili u mogućnosti imati veći broj volontera pa su morali ograničiti ulazak svih drugih osoba koje nisu uključene svakodnevno u program i to im je malo otežalo rad, ali snašli su se i našli način kako i dalje njegovati volonterstvo koje im je uistinu bitno i strateški važno.

– U ovoj godini imali smo nekoliko volonterskih i humanitarnih akcija na otvorenom u koje se mogao uključiti veći broj građana i volontera te smo i na taj način razvijali volonterstvo. Osim toga, naše volonterke dugogodišnje suradnice koje su zaposlene u osnovnoj školi pripremile su neke projekte kroz koje smo online  sudjelovali i nastavili suradnju čak i u vrijeme kada su mjere bile puno strožije nego što je to trenutno.

VOLONTERI POSTAJU DIO OVE VELIKE OBITELJI

Nova volonterka, mlada psihologinja Nikolina Čiš nakon studija u Osijeku i zaposlenja u Orahovici odlučila je svoje slobodno vrijeme iskoristiti za volontiranje.

– Volontiranjem i dajemo i dobivamo, učimo se prihvaćanju različitosti i pomaganju drugima. Željela sam pridonijeti zajednici u kojoj živim i na taj način. Moji dojmovi su predivni. Svi su prijateljski raspoloženi, nasmijani, rado sudjeluju u svim aktivnostima koje im se ponude, a mi im svojim znanjima i vještima možemo pomoći da se osjećaju još bolje. Voljela bih ostati u „Jaglacu“, uključivati se u razne aktivnosti pomaganja, ali i provođenje radionica u kojima bih sa svojim znanjem mogla pomoći korisnicima. Za sada volontiram nažalost samo dva do tri puta mjesečno zbog poslovnih i privatnih obaveza, ali nadam se da će to s vremenom biti i češće. Pozivam ovim putem sve mlade da se uključe u volontiranje gdje god mogu i na taj način pomognu onima kojima je pomoć najpotrebnija – istaknula je nova volonterka Nikolina.

Orahovčanka Martina Kukuruzović je inkluzivna volonterka u „Jaglacu“ i pravi je dobri duh Udruge. Radi u vrtu, u kuhinji, u krojačkoj radionici, voli sport te  pomažu svojim kolegama u „Jaglacu“ kad god zatreba. Uvijek je vedra i nasmijana, spremna pomoći svima.

– Volim dolaziti u „Jaglac“ i družiti se s prijateljima. Volim raditi u vrtu i u kuhinji, pjevati i plesati, a posebno volim radionice u boravku kao što su krojačka, informatička, plesna, dramska i sportska. Imam puno prijatelja ovdje – kazala je Martina, dodavši kako voli volontirati i pomagati drugima.

A da su im volonteri važni, složila se i Marijeta, korisnica „Jaglaca“.

– Sretna sam što ima pomoć volontera jer sam u invalidskim kolicima. Najviše volim raditi u informatičkoj radionici – otkrila nam je Marijeta.
Dom „Jaglaca“ posebno je mjesto. Tko god ovdje dođe i pruži im pomoć, željet će to zauvijek i biti uvijek tu za njih. U „Jaglacu“ je volonter samo naziv jer svaki čovjek koji pomogne, dio je njih, dio ove velike obitelji i vječno ostaje u njihovim srcima.

(www.icv.hr, rtk, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content