Krivotvorenje COVID potvrda postalo pravi mali biznis: Desetero palo u Zagrebu, lažno upisivali cijepljenja

Zagrebačka policija dovršila je kriminalističko istraživanje nad 10 osoba od 22 do 65 godina za koje se sumnja da su krivotvorili ili pomagali krivotvoriti COVID potvrde. U svemu je, govore, sudjelovala 31-godišnja zaposlenica medicinske ustanove u Zagrebu.

Budući da je bila ovlaštena za unošenje podataka o cijepljenju osoba, policija navodi kako je iskoristila svoju ovlast te u sustav unijela netočne podatke da su osumnjičena 28-godišnjakinja i 65-godišnjak cijepljeni jednom dozom cjepiva i to početkom kolovoza 2021. godine, iako je znala i bila svjesna činjenice da nisu cijepljeni.

Žena za koju je potvrda izdana, došla je do zaposlenice preko jednog muškarca (30) koji joj je rekao da poznaje osobu koja može izraditi važeću potvrdu. Ona mu tada predaje osobne podatke, ali i određeni novčani iznos. 

Novac zatim putuje preko još dva muškarca (32 i 23 godine) koji ga dalje odnose zaposlenici koja u sustav ubacuje podatke o danom cijepljenju, piše RTL

“Nakon proteka tjedan dana osumnjičeni 30-godišnjak je u ljekarni na području Velike Gorice podigao EU digitalnu potvrdu za 28-godišnjakinju i poslao joj putem emaila, da bi je ona nakon toga u četiri navrata iskoristila prilikom prelaska državne granice”, pojašnjava policija. 

Što se pak tiče najstarijeg osumnjičenog muškarca (65), govore da je do COVID potvrde došao uz pomoć 58-godišnjeg zaposlenika svojega trgovačkog društva, budući da je od njega saznao kako poznaje osobu koja mu potvrdu može izraditi. 

Opet koristi usluge osumnjičenih muškaraca  (39, 32, 23, 23, 22) koji opet osobne podatke i novac predaju osumnjičenoj zaposlenici medicinske ustanove iz Zagreba. 

Nakon što je COVID potvrda gotova, muškarac je podiže u ljekarni i koristi je prilikom ulaska u državnu financijsku ustanovu.
 
Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici predali su 31-godišnjakinju i 22-godišnjaka pritvorskom nadzorniku te podnijeli kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu dok će protiv ostalih osumnjičenih osoba podnijeti kaznenu prijavu redovnim putem, zaključili su. 

(rtl.hr)
- PROMO -

 

 

Povezane vijesti

Skip to content