Na sjednici Izvršnog obora Hrvatske zajednice županija, virovitičko-podravski župan Igor Andrović imenovan je u Odbor regija Europske unije

Na sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija održanoj u Slavonskom Brodu virovitičko-podravski župan Igor Andrović imenovan je za člana Hrvatske zajednice županija u Odboru regija Europske unije.

Uz župana Androvića članovi Odbora regija EU iz Hrvatske zajednice županija su Danijel Marušić, Nikola Dobroslavić i Valter Drandić, a zamjenski članovi su Darko Koren, Martina Furdek-Hajdin, Jasna Petek i Marina Medarić.
Europski odbor regija (OR) ima 329 članova i članica koji predstavljaju lokalne i regionalne vlasti iz svih 27 država članica EU. Odbor regija omogućuje regijama i gradovima da službeno iznesu svoje stavove u zakonodavnim postupcima Unije i tako osigurava poštovanje položaja i potreba regionalnih i lokalnih vlasti.

Oni se pet do šest puta godišnje okupljaju na plenarnim zasjedanjima u Bruxellesu gdje raspravljaju o političkim prioritetima i usvajaju mišljenja o zakonodavstvu Europske unije. Članovi i članice moraju biti demokratski izabrani i/ili imati politički mandat u svojoj zemlji. Svaka nacionalna vlada predlaže svoje regionalne i lokalne predstavnike i predstavnice (članove/članice i zamjenike/zamjenice) koji čine nacionalna izaslanstva, a koje zatim odobrava Vijeće Europske unije.

(www.vpz.hr, Fotografija: Kristijan Toplak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content