Najbolji kreditni rejting u povijesti Republike Hrvatske: Agencija Fitch podigla kreditni rejting u ‘BBB’ s pozitivnim izgledima

Agencija Fitch podigla je u petak kreditni rejting Hrvatske za jednu razinu, iz ‘BBB-‘ u ‘BBB’, uz pozitivne izglede.

Agencija ističe da će Hrvatska biti u poziciji da postane članicom eurozone u siječnju 2023. godine, nešto ranije no što je agencija predviđala, i u roku koji je vlada zacrtala, i to zahvaljujući ispunjenju kriterija konvergentnosti i strukturnih reformi i političkoj podršci – prenosi Večernji

Usvajanje eura poduprijet će rejting Hrvatske, a pozitivni izgledi odražavaju potencijal za njegovo dodatno poboljšanje, ističe Fitch.

Agencija dodaje i da je rast hrvatskog gospodarstva “puno snažniji” no što su očekivali, ističući bolje rezultate turističkog sektora i kontinuiranu otpornost izvoza.

Fitch predviđa “održivi gospodarski zamah” u razdoblju 2022. – 2023. s prosječnim rastom BDP-a od 4 posto, unatoč “nekim stalnim kratkoročnim rizicima povezanim s ponovnim izazovima povezanim s pandemijom i potencijalnim štetnim učincima viših troškova energije na korporativni sektor”.

Očekuje i da će da će javni dug mjeren udjelom u BDP-u padati za ko 3 postotna boda godišnje u razdoblju 2021.-2023, na 77,9 posto BDP-a.

Prema Fitchu rejting Hrvatske je u razdoblju od 2001. – 2012. nosio oznaku investicijskog rejtinga BBB-, što je dosad bila najviša ocjena koju nam je Fitch dao, da bi se zatim u razdoblju 2013-2014 rejting snizio prvo na BB+ te nakon toga na BB.

U svibnju ove godine je pak potvrđen kreditni rejting ‘BBB-‘ sa stabilnim izgledima, a sada je prvi puta podignut na ‘BBB’ s pozitivnim izgledima.

(vecernji.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content