Obilježavanje 30. obljetnice pogibije hrvatskog policajca Josipa Jurenca

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod biste Josipu Jurencu, danas je u Paušincima obilježena 30. obljetnica njegove pogibije. Počast žrtvama tragedije u Bizovcu, u kojoj je život izgubio i policajac Josip Jurenac, bit će odana i u samom Bizovcu.

– Danas će se na dostojanstven način u Bizovcu odati počast žrtvama najveće tragedije u višestoljetnoj povijesti Bizovca, koja se dogodila u vrijeme izravne srpske agresije na Hrvatsku. Samo nekoliko minuta iza podneva neuobičajeno toplog i sunčanog dana za to doba godine, jugo-četnički zrakoplovi bez ikakva povoda obrušili su se na Bizovac.

Povedeni istupima ratnog zločinca Vojislava Šešelja i izvješćima u srpskim medijima kako se u Bizovačkim toplicama liječe i odmaraju hrvatski branitelji njihov prvi cilj bilo je rušenje impozantnog zdanja hotela „Termia“ u kojem je tada boravilo više stotina gostiju. Najvjerojatnije iz tog razloga usmjerili su avionske nišanske uređaje i na svu sreću promašili hotel. Uslijed siline detonacije i pritiska na ulaz u hotel poginuo je jedan mladi hrvatski vojnik, a u Nacionalnom restoranu smještenom u prizemlju ranjen je promatrač Europske zajednice.

Nakon punih sat i po vremena kasnije zračnim napadom neprijateljska avijacija pokušala je srušiti željeznički kolodvor. Ispaljeni projektili promašili su kolodvorsku zgradu da bi nasuprot nje teško oštetili više obiteljskih kuća. Zrakoplovi-ubojice pogodili su samo središte Bizovca u kojem je tada život izgubio i hrvatski policajac Josip Jurenac, uz kojeg su živote izgubili još dvojica policajaca. U jednom trenu pokošeni krhotinama avionskih projektila nevine živote izgubilo je i pet mještana Bizovca, dok ih je dvadeset i četvero ranjeno.

254473627 1751800988350593 9037087618327069540 n
Foto: Facebook

Iako je od počinjenog zločina prošlo trideset godina počinitelji ovog terorističkog barbarskog zlodjela nad civilima nisu otkriveni i privedeni pred lice hrvatske javnosti i pravosuđa. Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod biste Josipu Jurencu u znak sjećanja danas je u Paušincima odana počast poginulima, a njihovim obiteljima iskazana iskrena sućut. Istovremeno u svojim molitvama prisjetiti ćemo se i svih nestalih i poginulih hrvatskih branitelja koji su tijekom Domovinskog rata svoje živote položili na oltar neovisne i slobodne Republike Hrvatske.

Svima njima neka je vječna hvala i slava – poručili su iz Općine Čačinci.

(www.icv.hr, Općina Čačinci Facebook)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content