Osječka zimska služba spremna: Stotine kilometara cesta, biciklističkih staza i pješačkih površina čistit će se 152 dana bez prestanka

Uoči početka zimskog razdoblja koje traje od 15. studenog do 15. travnja iduće godine, održana je smotra Zimske službe osječkoga Unikoma.

Na lijevoj obali Drave, kod katakombi jučer (nedjelja) je predstavljen cijeli “arsenal mehanizacije” poput ralice, posipača, utovarivača i kamiona, kojima će ta osječka komunalna tvrtka održavati ceste i nogostupe prohodnima u zimskim uvjetima.

-152 dana u godini ove će službe biti 24 sata na raspolaganju i čistiti 185 kilometara gradskih cesta. Sezonu niskih temperatura, poledice i snijega osječka zimska služba dočekuje spremna s 14 specijaliziranih vozila i tisuću tona soli za posipavanje – istaknuo je prilikom jučerašnje smotre gradonačelnik Osijeka Ivan Radić.

Dodao je kako Unikom održava i 53 kilometra biciklističkih staza te 150 tisuća četvornih metara pješačkih površina, za što su u gradskom proračunu osigurana tri milijuna kuna. Istodobno GPP održava 29 kilometara tramvajske pruge, 81 peron tramvajskih stajališta i 177 autobusnih stajališta, za što je dodatno osigurano pola milijuna kuna.

-Od ove godine postavljamo visok standard zimske službe u Osijeku, koji ćemo održavati i u idućim godinama, što podrazumijeva čitav niz mjera i postupaka kako bismo osigurali nesmetano odvijanje prometa na cestama i najviši stupanj sigurnosti naših sugrađana – naglasio je Radić, podsjetivši građane i na pridržavanje obveze čišćenja ispred svojih privatnih i poslovnih objekata.

Da je Unikom spreman za zimske uvjete potvrdio je i direktor Mario Turalija istaknuvši kako je ovakvu smotra organizirana nakon četiri godine, te je najavio organiziranje stožera koji će biti spreman djelovati 24 sata.

Zamjenik osječko-baranjskog župana Josip Miletić podsjetio je i na spremnost tvrtke Cesting koja održava 2400 kilometara županijskih i državnih cesta.

Za zimske uvjete na cestama, koji su od danas na snazi, pripremni se i djelatnici MUP-a koji će provjeravati uporabu propisane zimske opreme na vozilima, najavio je pomoćnik načelnika Policijske uprave osječko-baranjske Ivan Svitlanović.

Još jednom je podsjetio kako će vozila bez “zimskih guma” ili ljetnih ali uz lance za snijeg, biti isključivana iz prometa, a vozačima propisana novčana kazna od tisuću kuna.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content